Marcați
Incendiu la portul Giurgiulești
16.01.2023, 17:04
Focul a pornit la unul din terminale, unde un rezervor de păstrare a granulelor de șort de floarea soarelui s-a prăbușit.

Șase echipaje de pompieri au luptat cu flăcările. În același timp, ministerul Mediului declară că nu există niciun pericol pentru locuitorii din zonă.

LILIANA PUȘCAȘU ofițer de presă IGSU: Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență continuă activitățile de lichidare a incendiului la rezervorul de cereale din Portul Internațional Liber Giurgiulești, după ce acesta cu încărcătura de peste o mie tone de granule de șrot de floarea soarelui s-a prăbușit în această dimineață. Incendiul a fost localizat de pompieri la orele 12:00 iar în continuare angajații Inspectoratului desfășoară misiuni de stingere. La moment nu există pericol de răspândire.

Acesta nu este primul incendiu pe teritoriul terminalului cerealier din portul Giurgiulești. Ultimul a avut loc pe 30 decembrie 2022. În rezultatul arderii, locuitorii din zonă și-au exprimat îngrijorarea privind o eventuală emanare a emisiilor periculoase în aer. Ministrul Mediului susține că nu există niciun pericol pentru mediu.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații Excepționale, primul incendiu de acest gen a fost înregistrat pe data de 15 septembrie 2022. Atunci s-au prăbușit două rezervoare metalice pentru depozitarea șrotului de floarea soarelui cu un volum de 1200 m3 fiecare. În consecință s-a încălcat procesul tehnologic de păstrare a șrotului în alte 4 silozuri alăturate. Ulterior, la data de 13 noiembrie 2022, în interiorul a două din cele 4 silozuri a fost înregistrată creșterea temperaturii (până la 100℃), iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea s-a incendiat. La fața locului au intervenit angajații Inspectoratului, care în comun cu angajații obiectivului, au asigurat acțiuni de răcire a silozurilor de la o distanță de siguranță, însă pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor a rămas ridicat.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).