Drumarii din țară, dar și din municipiul Chișinău continuă să monitorizeze situația de pe trasee. Doar în noaptea din 15 spre 16 ianuarie în Chișinău au fost utilizate aproximativ patru tone de materiale antiderapante, iar pe drumurile naționale peste 60 de tone. Potrivit autorităților, în prezent accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată pe toată rețeaua de drumuri naționale, dar și municipale.
Potrivit șefului Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație a Capitalei, Vitalie Mihalache antiderapantul este utilizat doar în situațiile de necesitate și nici într-un caz nu se face risipă de material pentru combaterea poleiului.
VITALIE MIHALACHE, șeful Direcției Generale Transport Public a capitalei: Pentru noaptea 15-16 ianuarie a fost repartizat antiderapant în volum de trei tone și o tonă de sare și încă o dată vreau să comunic că antiderapantul este distribuit doar în cazuri de strictă necesitate în zone unde există riscuri și inclusiv în zone de poduri și doar în cazul în care există riscul formării poleiului sau existența unor situații de crearea eventualelor riscuri pentru deplasarea transportului public municipal și inclusiv transportului privat.
O implicare mai activă a serviciilor specializate municipale a avut loc în perioada 12-13 ianuarie, când din cauza temperaturilor scăzute pe străzile din capitală s-a format polei. Toate drumurile și toate căile de acces pe care circulă transportul public, inclusiv drumurile principale din suburbii au fost prelucrate și întreținute cu material antiderapant de către entitatea municipală ”Exdrupo”.
In perioada 15-16 ianuarie s-a intervenit activ și la combaterea poleiului pe drumurile naționale. Astfel, potrivit ”Administrației de Stat a Drumurilor”, în procesul tehnologic au fost implicate 28 de unități de tehnică specializată cu implicarea a 21 de muncitori care au dispersat aproximativ 50 tone de antiderapant și peste 13 mii de tone de sare tehnică. În același timp, conducătorii auto sunt îndemnați să fie precauți, deoarece suprafața carosabilă este lunecoasă. În acest context, instituția vine cu următoarele recomandări către toți șoferii. În cazul în care poleiul apare pe suprafeţe mari (ploi sau lapoviţe urmate de scăderea bruscă a temperaturii) este indicat să întrerupeţi deplasarea şi să aşteptaţi ca suprafaţa carosabilă să fie tratată cu materiale antiderapante; în caz contrar, continuarea deplasării poate fi extrem de periculoasă. Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic. Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor. Fiţi atenţi la drum, în condiţiile în care pietonii sunt greu de observat, mai ales pe traseele care leagă localităţi, iar ei se deplasează pe carosabil. Utilizați luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în cazul apariției acesteia.
În cazul dificultăților în trafic, pentru a solicita intervenția drumarilor, participanții la trafic pot apela la numerele de telefon (022) 22-55-30; (022) 74-89-61; 060 477 117.
NTV Moldova