Marcați
Încă o rachetă pe teritoriul RM
16.01.2023, 15:35
Resturile unei rachete de luptă au fost găsite, în week end pe teritoriul raionului Briceni. Descoperirea cu 80 kg de încărcătură explozivă a fost făcută de o patrulă a poliției de frontieră de la Larga. Ministerul Afacerilor Interne susține că, racheta a căzut pe teritoriul țării noastre în urma atacurilor aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei.

Din cauza mai multor atacuri cu rachetă asupra Ucrainei, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a sporit numărul patrulelor de poliție în zonele de frontieră cu Ucraina pentru a supraveghea spațiul aerian și fâșiile verzi de frontieră cu Ucraina. Odată descoperite resturile presupusei rachete, imediat s-a luat măsura protejării zonei și a fost anunțat serviciul de urgență 112, precum și echipele Bombteh ale Inspectoratului General al Poliției. De asemenea, a fost anunțată și procuratura raionului Briceni.

Un grup de geniști din cadrul Batalionului Independent Codru al Armatei Naționale a examinat circumstanțele și a stabilit modul comun de intervenție pentru înlăturarea pericolului. Din datele preliminare, focosul rachetei era alimentat cu aproximativ 80 de kilograme de material explozibil.

În dimineața zilei de 15 ianuarie, a avut loc explozia controlată a fragmentelor de rachetă. Cetățenii din zonă se află în afara oricărui pericol, iar riscurile au fost înlăturate. Potrivit Ministerului Apărării, toate probele acumulate în cadrul cercetării la fața locului vor fi transmise, în modul stabilit, procuraturii specializate. Pe cazul dat a fost intentat un dosar penal.

Acesta nu este singurul incident de acest gen de la începutul războiului în Ucraina. La începutul lunii octombrie 2022 trei rachete ruseşti au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova. În aceeași lună o altă rachetă rusească, doborâtă de sistemul ucrainean antiaerian, a căzut pe teritoriul satului Naslavcea, raionul Ocnița, localitate aflată la frontiera de nord cu Ucraina. Atunci în mai multe gospodării au fost sparte geamurile la case. Pe 5 decembrie 2022, în nordul Republicii Moldova, la Briceni, polițiștii de frontieră au descoperit o rachetă, într-o livadă din apropierea orașului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).