Marcați
Atenție maximă la traversarea străzii
16.01.2023, 13:42
Atenție maximă la traversarea trecerilor pietonale. Inspectoratul Național de Securitate Publică îndeamnă pietonii să se asigure când traversează trecerile pietonale. La rândul său, șoferii sunt rugați să se conformeze indicatoarelor rutiere și să reducă viteza de deplasare în preajma acestora, inclusiv să o adapteze condițiilor meteorologice.

Un pic de atenție ne poate salva viața. Poliția trage semnale de alarmă cu privire la accidentele fatale, care au loc la trecerile de pietoni. Oamenii legii le cer pietonilor să traverseze strada doar după ce s-au asigurat că automobilele din trafic au redus viteza. De asemenea, trecătorii sunt îndemanți să manifeste atenție tuni când afară e întuneric.

NATALIA GOLOVCO, ofițer de presă al Inspectoratul Național de Securitate Publică: Recomandăm pietonilor să traverseze strada doar la trecerea de pietoni și la culoarea verde a semaforului. Să poarte haine cât mai deschise la culoare și chiar elemente reflectorizante. Să nu se uite în telefonul mobil sau să asculte muzică în căști atunci când traversează strada. Să folosească o lanternă sau chiar telefonul mobil, atunci când traversează strada, sau se deplasează prin zone mai puțin iluminate. Nici într-un caz să nu traverseze strada neregulamentar.

Inspectoratul Național de Securitate Publică amintește că, persoanele care traversează strada neregulamentar riscă sancțiune de la 300 până la 450 de lei. Totodată, potrivit poliției, atunci când pietonul deja s-a angajat în traversarea străzii și nu a fost observat de șofer, acesta trebuie să-și păstreze calmul și să nu alerge pe carosabil. Pieton, dacă are posibilitatea și reacția, trebuie ori să staționeze ori să se retragă înapoi pe marginea carosabilului.

Șoferii, de asemenea sunt îndemnați să conducă cu maximă prudență și să adapteze viteza la condițiile meteo și de trafic, în special pe lângă trecerile de pietoni. Conducători auto care nu cedează trecerea legală pietonilor se sancționează de la 900 până la 1500 de lei cu aplicarea a patru puncte de penalizare.

De la începutul acestui an două persoane și-au pierdut viața, fiind spulberați de pe stradă chiar pe trecerea de pietoni. Este vorba despre o femeie de 50 de ani și un copil de zece ani. În anul 2022, pe teritoriul țării s-au produs 257 de accidente pe trecerile pentru pietoni. În consecință șase persoane au murit, iar alte 265 s-au ales cu diferite traumatisme.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).