Marcați
Încă două decese din cauza gripei
16.01.2023, 12:34
Încă două persoane din țara noastră au decedat din cauza gripei. Doi bărbați în vârstă de 52 și, respectiv, 54 de ani au pierdul lupta cu infecția la finele săptămânii trecute. Mai mult, unul dintre ei a fost diagnosticat cu fluronă, infectare concomitentă cu gripă și virusul COVID.

Potrivit Ministerului Sănătății, cele două cazuri de deces au fost notificate la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și sunt în proces de examinare.

De la începutul anului, patru oameni din țara noastră au fost răpuși de virusul gripal, printre care un bărbat de 22 de ani și o femeie de 44 de ani din stânga Nistrului. În context, autoritățile din sănătate reiterează că riscul infectării cu gripă și alte infecții respiratorii virale acute poate fi redus prin respectarea măsurilor de prevenire, inclusiv evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștii sanitare, respectarea distanței față de persoanele care prezintă simptome respiratorii, aerisirea periodică a încăperilor, respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei și strănutului, precum și vaccinarea antigripală. La apariția primelor simptome, precum febră, tuse, strănut, dureri de cap și stări de slăbiciune, oamenii sunt îndemnați să se adreseze la medicul de familie.

În perioada 2-8 ianuarie, au fost raportate 210 cazuri de gripă sezonieră, iar 128 de pacienți au fost spitalizați. Cele mai multe îmbolnăviri - 162, au fost raportate în capitală. Anterior, șeful direcției municipale sănătate, Boris Gîlca, a anunțat că municipiul Chișinău se confruntă cu o criză de vaccin antigripal, după ce au fost utilizate 99.9 la sută din dozele oferite. La nivel de țară, serurile au fost folosite în proporție de 90 la sută, a anunțat ANSP. De la începutul sezonului rece au fost înregistrate 932 de cazuri de gripă și peste 136 de mii de infecții acute ale căilor respiratorii superioare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).