Marcați
Treceri pietonale mai sigure
13.01.2023, 17:54
Trecerile pietonale din capitală vor deveni mai sigure. Asta își propun autoritățile municipale pentru următoarea perioadă, în contextul creșterii numărului de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, înregistrate de la începtului acestui an. În prezent, sunt analizate mai multe măsuri suplimentare, dar și implementarea unor noi proiecte, care ar diminua fenomenul tragic.

Siguranța trecerilor pietonale din capitală au fost întotdeauna cap de listă în activitatea direcțiilor municipale de ramură. Prioritar acestea sunt amenajate în adiacentul instituțiilor publice de interes social, iar în preajmă este instalat iluminatul public stradal. Totuși, șeful direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache recunoaște că deocamdată nu toate trecerile pietonale din municipiu sunt iluminate.

VITALIE MIHALACHE, șeful Direcției Generale Transport Public a capitalei: Avem zonele, unde avem mai puțini pietoni și în zonele respective undeva nu s-au amenajat acele iluminări sau zone de asigurare a iluminatului suplimentar a trecerilor pietonale. Avem mai mult în zonele industriale, acolo unde nu avem zone de reședință aglomerate.

Mai mult, unele treceri pietonale se află în zone cu risc sporit de accidente. Pentru a le face mai sigure, la finele anului 2021 asupra acestora au fost montate panouri de atenționare adiționale. Totuși, tendința de creștere a numărului de accidente rutiere cu implicarea pietonilor, înregistrată în ultima perioadă, este îngrijorătoare. În acest context urmează să fie implementat un șir de măsuri suplimentare, care vor avea drept scopul diminuarea acestui fenomen. Una din soluții va fi amenajarea trecerilor pietonale denivelate.

Pentru că în oraș sunt mai multe străzi largi, iar în preajma acestora nu sunt treceri pietonale subterane, ceea ce crează dificultăți la trecerea în siguranță a drumului, autoritățile planifică să amenajeze și niște insulițe de refugiu pentru trecători.

O cauză frecventă a accidentelor cu implicarea pietonilor este neadaptarea vitezie autoturismelor în trafic. Asfel, se propune uniformizarea vitezei de deplasare pentru toate drumurile din oraș.

Potrivit datelor ministerului Afacrerilor Interne, în acest an se atestă o creștre a numărului de accidente rutiere. În perioada 1-11 ianuarie au avut loc 15 incidente în trafic, în comparație cu 10 în aceeași perioadă a anului trecut.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).