Marcați
Misterul donației românești de lemne
13.01.2023, 16:49
Costul înalt pentru transportarea lemnelor de foc de la ocolul silvic la beneficiar, nu este o problemă ce ține de competența Guvernului. O spune premierul, Natalia Gavrilița, care recunoaște totuși că prețul transportului este unul inacceptabil și speculativ. În același timp, șefa Cabinetului de miniștri anunță că în scurt timp în țară vor ajunge lemnele oferite de România, fără a preciza despre ce cantitate este vorba.

Transportul lemnelor de foc din ocolurile silvice în gospodării este cea mai mare problemă a locuitorilor din țară. Oamenii invocă faptul că transportarea masei lemnoase pe alocuri îi costă mai mult decât lemnul în sine. Prim-ministru Natalia Gavrilița susține că Guvernul nu potate interveni în această problemă. Astfel, autoritățile intervin doar cu un ajutor minim pentru locuitorii de la nordul și sudul țării. În aceste regiuni masa lemnoasă este transportată din ocolurile silvice, unde există stocuri, în ocolurile silvice unde combustibilul solid lipsește.

Cât ține de masa lemnoasă pe care țara noastră o va primi din România, premierul a fost rezervată în declarații. Natalia Gavrilița nu a putut spune despre ce cantitate de lemne este vorba și nici care va fi prețul de vânzare în țara noastră.

La Agenția Moldsilva au declarat că datele privind lotul de masă lemnoasă va fi cunoscute abia săptămâna viitoare.

Amintim că încă acum trei luni autoritățile de la București au promis că vor livra Republicii Moldova combistibil solid pentru a ajuta moldovenii în acest sezon rece. Oficialii români vorbeau inițial despre o cantitate de 200 de mii de metri steri de masă lemnoasă.

Datele statistice arată că în Republica Moldova, doar 11 la sută din teritoriu este împădurit, iar anual, cererea cetățenilor, care pe timp de iarnă încălzesc locuințele cu combustibili solizi, ajunge la aproximativ un milion de metri steri. Pentru actualul sezon rece, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea unei cantități de cinci metri steri de lemn pentru fiecare gospodărie solicitantă. Inițial, ocolurile silvice urmează să le ofere tuturor doritorilor câte trei metri steri, iar ulterior alții doi. Prețul unui metru ster de lemn tare variază între 550 de lei și 875 de lei, iar lemnul moale costă de la 350 de lei la 475 de lei pentru un metru ster.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).