Germania donează Republicii Moldova 19 transportoare de tip „Piranha”. Primele trei blindate au fost prezentate astăzi la Chișinău.
În cadrul ceremoniei de recepționare, reprezentantul Ambasadei Germaniei în Moldova a declarat că celelalte unități vor ajunge în săptămânile următoare. Potrivit ministerului Apărării, Anatolie Nosatîi, echipamentele vor permite instruirea calitativă a militarilor în procesul de pregătire pentru detașare, cât și pentru îndeplinirea misiunilor pe teritoriul Moldovei.
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Germaniei la Chișinău, Ulrich Kinne, susține că ajutorul Germaniei în privința dotării armatei naționale a Moldovei nu se va opri aici.
În total, Armatei Naționale îi vor fi donate 19 astfel de unități până la sfârșitul primului semestru. Cheltuielile pentru transportarea acestora în țara noastra sunt suportate de Germania. Potrivit lui Anatolie Nosatîi, tehnica este recepționată în contextul realizării obiectivului de modernizare a capabilităților Armatei Naționale și în baza aranjamentului semnat între Ministerul Apărării și partea germană în luna octombrie 2021.
ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării: Obiectivul de modernizare și dotare cu echipamente moderne a fost și rămâne o prioritate pentru mine ca ministru și mă bucur foarte mult că datorită fortificării cooperării noastre bilaterale și cu instituțiile internaționale, mergem ferm pentru implementarea acestui deziderat. Aceste transportoare blindate deja sunt repartizate pentru dotarea batalionului 22 de Menținere a Păcii, acelui batalion care este prezent în toate misiunile internaționale la care participăm.
Blindatele de tip ”Piranha” au o cabină unde se află punctul de control, astfel, aici pot fi poziționați doi membri ai echipajului, iar în spatele vehiculului este spațiu pentru încă zece infanteriști. Pe transportoarele de generația a treia, care au trecut în prealabil printr-o revizie înainte de a ajunge în Moldova, vor fi instalate mitraliere.
Cât despre bugetul Ministerului Apărării din acest an, Anatolie Nosatîi a declarat că acesta este de aproape 1,7 miliarde de lei, în creștere cu 650 de milioane de lei față de anul trecut. Astfel, bugetul destinat apărării constituie în acest an 0,5 % din PIB.
Ministrul Afacerilor Interne și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că Republica Moldova va continua să-și fortifice capacitățile militate cu ajutorul partenerilor externi.
Potrivit Ministerului Apărări, 90% din armamentul și tehnica Armatei Naționale, inclusiv sistemele antiaeriene, sunt de producție sovietică și nu corespund cerințelor unei operațiuni contemporane. Astfel, acestea trebuie înlocuite cu echipamente mai noi. Modernizarea Armatei Republicii Moldova se face atât din ajutoare externe, cât și din bugetul de stat. Până acum, țara noastră a primit de la partenerii externi doar tehnică neletală, cum ar fi echipamente medicale, de protecție, de logistică sau IT.
NTV Moldova