Marcați
Planul pentru aderarea la UE urgentat
12.01.2023, 16:47
Instituțiile statului, responsabile de realizarea obiectivelor propuse de țara noastră spre parcursul european trebue să depună un efort mai mare în următoarele luni. Cererea a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, la care a fost evaluarea modului de realizare a Planului de acțiuni pentru îndeplinirea celor nouă recomandări făcute de Comisia Europeană la acordarea statutului de țară candidat pentru Republica Moldova.

În cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană s-a anunțat că din cele 35 de acțiuni care urmau să fie implementate în anul 2022, 16 au fost realizate iar altele 9 se află la etapa finală. Printre aceste acțiuni se numără adoptarea de către Parlament a noului Cod electoral, intrat în vigoare la 1 ianuarie curent. La fel, Guvernul a adoptat Regulamentul cu privire la achizițiile publice de valoare mică.

De asemenea printre acțiunile care sunt în faza de finalizare se află evaluarea extraordinară a candidaților pentru Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, clarificarea competențelor Procuraturii anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție în ceea ce privește combaterea corupției mari.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Integrarea Europeană este proiectul nostru de țară, care odată realizat va asigura pacea, va asigura modernizarea economică a țării, va asigura creșterea nivelului de trai al oamenilor aici acasă la standatrele din țările Uniunii Europene. Este un proiect la care putem și trebuie să contribuim cu toții.

Membrii Comisiei au convenit asupra elaborării unui Plan de ajustare a legislației naționale la acquis-ul comunitar. Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea șa Uniunea Europeană pe 23 iunie 2022.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).