Marcați
Rezultatele semaforului inteligent
12.01.2023, 15:23
Decizia de a instala un semafor inteligent modern la intersecția bulevardului Dacia și strada Băcioii Noi din Capitală s-a dovedit a fi una corectă. Concluzia este făcută de autoritățile municipale, care constată o reducere semnificativă a accidentelor grave la această interesecție. Semanforul evaluează numărul autoturismelor în intersecție și determină de sine stătător lungimea undei pe benzile de deplasare. Astfel, nu se formează ambuteiaje și nu au loc incidente în trafic. În viitorul apropiat se planifică instalarea unor semafoare similare și în alte intersecții periculoase din municipiu.

Această intersecție a fost considerată până nu demult una din cele mai periculoase din Capitală. 70 la sută din accidentele rutiere care aveau loc la această răscruce, erau cu urmări fatale. Odată cu instalarea semaforului inteligent, numărul tragediilor a scăzut mult, iar până astăzi, din fericire, nu a fost întregistat niciun deces.

Inteligența sistemului semaforic are două elemente: unitatea electronică de comandă\control și senzori sub formă de camere video, pentru captarea semnalului de pe fiecare ax al intersecției. Astfel, sistemul scanează în permanență fluxurile de vehicule și transmite informația către semafor, care acordă consecutiv culoarea verde vehiculelor pe axele prioritare, pe cele secundare, precum și pietonilor.

VITALIE MIHALACHE, șeful Direcției Generale Transport Public a Capitalei: Acest semafor are ca obiectiv crearea unui flux prioritar pe bulevardul Dacia și inclusiv a diminuat acei timpi de așteptare pentru șoferii sau pentru autoturismele care se deplasează pe tronsonul Băcioii Noi. Virările la stânga astăzi sunt sigure, pe când anterior acestea și erau situațiile când se creau acele zone de tamponări grave și nu în ultimul rând constatăm că pe perioada de noapte, practic, semaforul nu indică careva restricții de deplasare pe bulevardul Dacia, din simplu motiv că nu sunt solicitări sau nu este solicitată traversarea sau intersectarea de pe drumul Băcioii Noi.

Potrivit șeful direcției generale transport public și căi de comunicație a Capitalei, Vitalie Mihalache pe lângă instalarea semaforului inteligent, proiectul a mai inclus reamenajarea trotuarelelor, montarea parapete pietonale de protecție și strămutarea stațiilor de așteptare a transportului public.

VITALIE MIHALACHE, șeful Direcției Generale Transport a Capitalei: Agentul economic care a amenajat această intersecție și a modernizat acest semafor, pe lângă instalarea elementelor de control a semaforului au fost schimbate și corpurile semafoarelor. Au fost, inclusiv, create condiții de coborâre a pietonilor din transportul public, condiții de securizare a pietonilor, în special, inclusiv, și la intersecție, prin modernizarea semafoarelor pietonale. Au fost modernizate prin amenajarea acelor butoane de solicitare a accesului sau a traversării străzii.

Rezultalele foarte bune ale proiectului au determinat autoritățile locale să-l extindă și pentru alte intersecții din sectorul Botanica al capitalei, pentru a asigura condiții sigure în trafic. Ulterior, specialiștii din domeniu vor evalua și alte zone cu risc sporit de accidente din municipiu.

VITALIE MIHALACHE, șeful Direcției Generale Transport a Capitalei: La ora actuală au fost emise condiții tehnice de amenajare sau de modernizare a intersecțiilor semaforizate în zonele magazinelor Metro și de asemenea va fi dezvoltată această tehnologie pe bulevardul Dacia. Ne propunem acum un studiu de fezabilitate și o proiectare până în intersecția străzii Ștefan cel Mare- Ciuflea. Soluția dată va fi multiplicată și pe alte drumuri și inclusiv tronsoane, atât pe Dacia, cât și pe alte drumuri din municipiul Chișinău.

Totuși se pare că semaforul inteligent uneori mai dă greș. Zilele trecute pe mai multe rețele sociale au apărut imagini video în care se arată cum un șofer a stat mai bine de cinci minute la culoarea roșie. Semaforul inteligent a semnalat culoarea verde doar pentru automobilele care intenționau să-și continue direcția înainte, nu și pentru cei care aveau indicatorul pornit să vireze la stânga.

Costul total al proiectului este de patru milioane de lei. Două milioane au fost investite pentru reabilitarea trotuarelor și infrastructurii intersecției, iar alte două milioane au fost cheltuite pentru procurarea și instalarea semaforului inteligent.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).