RM a cheltuit cei 300 de milioane de euro, pe care i-a împrumutat de la BERD, pentru achiziția de gaze
Republica Moldova a cheltuit cei 300 de milioane de euro, pe care i-a împrumutat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru achiziția de gaze de pe piața internaționale, anunță întreprinderea Energocom. Traiderul de stat spune că prețul mediu de achiziție pentru hidrocarbură a fost de peste 965 de euro pentru o mie de metri cubi. Întreprinderea nu a specificat cât gaz a fost procurat din banii împrumutați, dar menționează că volumul achiziționat este suficient pentru ca țara noastră să treacă de sezonul rece.
Potrivit unei note informative a întreprinderii Energocom, prima tranșă, de 100 de milioane de euro, a fost utilizată în perioada 17 octombrie – 2 noiembrie, pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale. Tranșa a doua, de 200 de milioane de euro, a fost destinată achiziției gazelor naturale pentru situații de urgență, ultima achiziție fiind desfășurată pe 10 ianuarie.
„Ambele tranșe au fost utilizate pentru crearea stocurilor strategice de gaz, inexistente până în toamna anului trecut”, precizează Energocom, potrivit căruia prețul mediu ponderat de achiziție a constituit 91,4 EUR/MWh. Prețul nu include, însă, cheltuielile de transport și depozitare. Volumul de gaze naturale procurat este suficient pentru ca Republica Moldova, malul drept al râului Nistru, să treacă de sezonul de iarnă. O parte din gazele naturale achiziționate din contul împrumutului respectiv au fost vândute SA Moldovagaz în luna decembrie și sunt vândute în luna ianuarie”, precizează instituția.
Estimativ, calculele arată că prețul pentru o mie de metri cubi a fost de 965,6 euro. Energocom nu spune cât gaz a procurat din banii împrumutați. Anterior, autoritățile au spus că această informație va fi secretă pentru a asigura securitatea energetică a țării.
„Acest proiect ne-a ajutat să devenim mai independenți energetic, diversificându-ne sursele de aprovizionare. Întreaga cantitate de gaze a fost procurată din surse și de la traderi din UE. De asemenea, pentru Republica Moldova, a fost utilă preluarea practicilor europene în domeniul achizițiilor”, a declarat Victor Bînzari, directorul interimar al SA Energocom.
Pentru achiziția metanului au fost organizate peste 100 de runde de licitație. În cadrul licitațiilor au fost oferte de livrare a gazelor pentru diferite puncte de intrare, inclusiv în punctul de intrare Iași-Ungheni, fiind astfel utilizat gazoductul Iaşi–Chişinău. Amintim că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a acordat, Republicii Moldova, un împrumut de 300 de milioane de euro, pentru ca țara să-și asigure rezervele suplimentare de gaze ce ar putea să compenseze posibilele întreruperi a livrărilor din cauza războiului din Ucraina. Banii au fost oferiți țării noastre în două tranșe, a câte 100 și, respectiv, 200 de milioane de euro.
NTV Moldova