Autoritățile din țara noastră sunt pregătite pentru o eventuală apariție a noii tulpinii a coronavirusului ”Kraken”, care a fost înregistrată deja și în România. Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică susțin că laboratorul de secvențiere dispune de suficiente teste pentru a identifica această variantă. Potrivit lor, vaccinurile de care dispun, inclusiv Pfizer, a cărui termen de valabilitate a expirat și a fost extins la recomandarea OMS, sunt eficiente împotriva virusului pandemic.
VEACESLAV GUȚU, epidemiolog, Agenția Națională pentru Sănătate Publică: Până la moment, fiind o tulpină nouă, cercetările care au fost desfășurate arată că vaccinările efectuate anterior protejează împotriva formelor severe și grave provocate de această tulpină. Deja, în ce procentaj și în ce măsură urmează încă studii și sperăm că în timpul apropiat vom cunoaște mai multe detalii.
Epidemiologul a declarat că laboratul ANSP poate depista noua variantă a virusului, însă până acum, toate probele au arătat că în țara noastră predomină tulpina ”Omicron”. El a declarat că, potrivit studiilor, cei care s-au vaccinat pțnă acum cu schema completă, nu au nevoie de o doză suplimentară de vaccin pentru a se proteja de noua tulpină. În același timp, cei nevaccinați sunt îndemnați să o facă. Veaceslav Guțu a explicat că chiar dacă în centrele de imunizare se propune vaccin Pfizer cu termenul de valabilitate expirat, acesta nu și-a pierdut din eficacitate. În acest sens, există un rapot al Organizației Mondiale a Sănătății.
În prezent, în laboratoarele ANSP sunt aproape 50 de mii de doze de vaccin ”Pfizer” cu termen extins până la data de 31 mai 2023, aproape 55 de mii de doze de vaccin ”Sinopharm”, care expiră în 28 martie 2023 și în jur de 25 de mii de doze de vaccin ”Sinovac”, a cărui termen de valabilitate este până în 7 aprilie 2024. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, a declarat că instituția își mai propune să procure ser.
Noua mutație a coronavirusului ”Kraken” este cunoscută în rândul epidemiologilor cu numele XBB.1.5. Potrivit OMS, aceasta se răspândește mai rapid decât oricare dintre variantele Omicron. Până acum, tulpina a fost depistată în 29 de țări, inclusiv 13 din Europa. Acum 4 zile, și România a înregistrat primul caz de infecție. Este vorba de un bebeluș de cinci luni, care a avut o formă ușoară.
NTV Moldova