Marcați
Munții fără zăpadă și fără turiști
12.01.2023, 14:24
Pârtiile montane fără zăpadă le dau mari bătăi de cap operatorlor de turism. Companiile din țara noastră susțin că rezervările pentru vacanțele la munte sunt anulate una dupa alta. Deși pensiunile montane propun în acest sezon prețuri mai mici ca în anii precedenți, moldovenii nu sunt interesați de acestea din cauza că nu pot schia. Astfel, turiștii s-au reorientat spre destinațiile cu temperaturi generoase.

Din cauza lipsei zăpezii jumătate din pârtiile din Europa s-au închis, declară managerul unei agenții de turism Artiom Neaga. Cei care vor să vadă fulgii de nea în acest sezon, o pot face doar în cele mai înalte puncte ale munților Alpi.

ARTIOM NEAGA, managerul unei agenții de turism: În acest an partea bună este că practic s-au anulat peste tot estricțiile legate de COVID, lumea acum mult mai ușor călătorește în destinațiile montane. Partea negativă este că anul acesta nu ne bucură cu zăpadă. Zăpada practic lipsește de pe toate vârfurile montane a stațiunilor și facem referința la Bulgaria, România, Germania, Italia. În Austria în anumite zone mai găsim zăpadă, mai găsim în anumite zone prin Italia, Franța, dar în restul stațiunilor cu părere de rău nu le găsim.

Iarna fără zăpadă în munți i-a făcut pe mulți moldoveni să-și anuleze vacanța deja programată. Acest lucru însă le dă mari bătăi de cap agențiilor de turism și hotelurilor cu care acestea colaborează. Lipsa turiștilor în pensiunile montane, a dus și la o micșorare a prețului de sejur, susține Artiom Neaga. Din ofertele agențiilor de turism a dispărut stațiunea Bukovel, care de altfel era cea mai vizitată de moldoveni în sezonul rece. Acum, lista este completată de țări precum România și Bulgaria.

Pe lângă prețurile moderate, gazdele încearcă să atragă turiștii și cu programe distractive, însă și aceste activități din cadrul pensiunilor depind în mare parte de capriciile vremii, spune managerul agenției de turism. Dacă muntele în acest sezon nu mai este o atracție, moldovenii s-au reorientat spre călătorii în marele orașe ale lumii, sau în locații mai calde.

ARTIOM NEAGA, managerul unei agenții de turism: Noi le propunem citybreak-uri, ele la momentul dat sunt destul de cerute, sunt foarte multe la număr, sunt cu prețuri accesibile. Facem referință la Viena, Praga, Paris, Barcelona, Istanbul. Toate acestea sunt foarte bine cerute. Dacă doresc mare, soare evident că este Egiptul, la moment rămâne a fi în top, este o destinație care persoanele o cer, aici avem well inclusiv, mare, soare și toate celelalte.

Potrivit meteorologilor francezi, în sudul și nordul Alpilor, a nins pe versanți la peste 2.200 de metri, dar zăpada lipsește aproape total la altitudini mai joase din nordul Alpilor și de-a lungul Pirineilor. Oamenii de știință spun că temperaturile anormal de ridicate sunt cauzate de schimbările climatice provocate de acțiunile umane și că evenimentele meteorologice extreme vor deveni mai frecvente, mai intense și mai lungi, cu excepția cazului în care guvernele și oamenii își reduc drastic emisiile de carbon.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).