Marcați
Vladimir Bolea: Rambursarea TVA pentru agricultori a întârziat din cauza că au fost alte priorități
11.01.2023, 18:00
Rambursarea taxei pe valoare adăugată pentru agricultori a întârziat din cauza că au fost alte priorități. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care a răspuns astfel unor asociații de fermieri, ce au cerut anterior aplicarea imediată a legislației în domeniu.

Asociația ”Forța Fermierilor” insistă în ultimele săptămâni pe aplicarea de urgență a legislației, votate la începutul lunii decembrie, care prevede rambursarea taxei pe valoare adăugată producătorilor agricoli în contul unor impozite și contribuții.

”A trecut mai mult de o lună din data adoptării legii și aproape 3 săptămâni de la data intrării în vigoare a actului legislativ respectiv. Regulamentul de rambursare a TVA așa și nu a fost aprobat de Ministerul Finanțelor. În schimb, toată aceasta perioada fiscul sustrage banii din conturi fermierilor pentru plata impozitelor, care ar fi putut să fie stinse conform normelor legii menționate prin TVA în cont și fără achitare. Deseori agricultorii rămân fără ultimii bani”, - a scris directorul executiv al asociației, Alexandr Slusari.

Solicitarea reparată a asociației de agricultori l-a nemulțumit pe ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care declară că au fost activități mai importante la nivel de țară.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: A fost sfârșit de an și a fost foarte mult de lucru la nivel de buget, la nivel de regulamente, compensații pentru cei 2,5 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova. Prea mult accent punem pe cineva, uitând de 2,5 milioane de cetățeni și procesul de compensare pentru toți, bugetul pentru toată lumea. Nu-mi place când începe, să contrapunem și asta este numai despre câțiva care vorbesc în contradictoriu că încercăm să-i rupem pe agricultori din contextul național.

Ministrul Vladimir Bolea nu a spus când ar putea fi aplicat regulamentul pentru restituirea TVA agricultorilor. Legea cu privire la rambursarea TVA de debet producătorilor agricoli în contul unor impozite și contribuții a fost adoptată pe 8 decembrie și a intrat în vigoare pe data de 23 decembrie 2022.

Alexandru Slusari: Bătaie de joc non-stop față de ramura agricolă. Azi suntem la 11 ianuarie 2023. A trecut mai mult de o lună din data adoptării legii și aproape 3 săptămâni de la data intrării în vigoare a actului legislativ respectiv. Regulamentul de rambursare a TVA așa și nu a fost aprobat de Ministerul Finanțelor. În schimb, toata aceasta perioada fiscul sustrage banii din conturi fermierilor pentru plata impozitelor, care ar fi putut să fie stinse conform normelor legii menționate prin TVA în cont și fără achitare. Deseori agricultorii rămân fără ultimii bani.

Amintim că legea cu privire la rambursarea TVA a fost adoptată pe 8 decembrie 2022.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).