Marcați
Parcul de ambulanțe al CNAMUP a fost suplimentat cu autosanitare noi
11.01.2023, 17:49
Parcul de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală a fost suplimentat cu 24 de autosanitare noi. Mașinile sunt dotate cu echipamente performante pentru acordarea asistenței medicale de urgență populației. 17 din ele sunt de tipul C, destinata interventiei medicale de urgență la cel mai înalt nivel și transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotata cu echipamente, materiale și medicamente de terapie intensivă. Alte șapte sunt de tip B, pentru asistență în cazuri mai ușoare. Toate autospecialele au fost repartizate substațiilor de asistență medicală urgentă.

Autosanitare de terapie intensivă mobilă (tip C) au primit 13 substații de asistență medicală urgentă din Bălți, Drochia, Edineț, Ocnița, Soroca, Cahul, Comrat, Ungheni, Strășeni, Hîncești, dar și substanțiile din sectoarele Centru, Botanica și Râșcani ale capitalei.

NATALIA CATANOI, directoarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească: ”Aceste ambulanțe astăzi vor ajunge în teritoriu și de mâine absolut toți colegii vor lucra pe aceste ambulanțe.Vreau să menționez că ambulanțele de tip C, 17, care sunt ambulanțe de terapie intensivă mobilă dotate cu tot echipamentul performant pentru stabilizarea pacienților critici sunt repartizate anume acolo unde sunt echipele de terapie intensivă mobilă, în toată republica, astfel ca toți cetățenii Republicii Moldova, pacienții noștri, pacienții care sunt critici vor beneficia de asistență medicală performantă, calitativă, operativă și toți pacienții au dreptul la viață.”

Alte șapte autosanitare de tip B ajunge la cinci substații din localitățile Ialoveni, Cimișlia, Cantemir, Glodeni și sectorul Centru din Capitală. Alte două unități de transport au fost puse la dispoziția punctelor de asistență medicală urgentă din localitățile Cornești și Zîrnești. Acestea fac parte dintr-un lot de 168 de ambulanțe contractate în cadrul unui proiect de modernizare a parcului auto al CNAMUP, finanțat în baza Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

ION PRISACARU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: ”Autosanitarele care sunt astăzi predate către echipele de urgență fac parte dintr-un program mai larg al Ministerului Sănătății de înnoire a parcului de ambulanțe a CNAMUP și menționez că paralel se lucrează și la alte proiecte inclusiv se lansează și alte achiziții pentru înlocuirea ulterioasă și a altor autosanitare, care deja au un termen mai depășit de utilizare. ”

Secretarul de stat al ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru, nu a putut spune de câte ambulanțe mai are nevoie țara noastră. Potrivit oficialului, numărul se poate schimba de la o zi la alta.

ION PRISACARU, secretar de stat al Ministerului Sănătății: ”La moment sunt 470 de echipe respectiv ambulanțele au o durată de viață destul de scurtă, de fiecare dată chiar dacă suplinim parcul de autosanitare sunt altele care se uzează și respectiv trebuie înnoite acelea. Este un proces după cum vă spuneam continuu și nu putem să spunem că astăzi avem nevoie de 30 sau 40 fiindcă mâine ar putea să fie nevoie deja de 70 de ambulanțe. Aproape tot parcul de ambulanțe este în limitele rezonabile de a fi utilizat pentru servirea pacienților".

Amintim că în vara anului trecut, parcul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost reînnoit cu 30 de ambulanțe din același lot contractat anterior.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).