În Republica Moldova nu există deficit de medicamente pentru tratarea infecțiilor respiratorii acute. Din farmacii pot lipsi unele denumiri comerciale, motivul fiind limitarea importurilor din România. Anunțul a fost făcut de responsabili din domeniul sănătății, care dau asigurări că stocurile vor fi suplinite. În caz de necesitate acută va fi permis importul produselor medicamentoase neautorizate pe teritoriul țării noastre.
Subiectul deficitului de medicamente a fost discutat, astăzi, în ședința Guvernului. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco susține că nu este vorba despre epuizarea stocurilor.
ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: Nu există un deficit acut a unui anumit tip de medicamente, deoarece el poate fi completat prin alte sinonime. Aceasta se întâmplă și pe piața altor distribuitori și pe piața Uniunii Europene. Acest lucru se întâmplă și pe piața din România. Noi avem acum un deficit anume din cauza că nu mai primim acele medicamente , care erau importate din Ucraina și din Rusia. De asemenea, în România medicamentele din aceste grupuri , care se produc chiar în România sunt stocate pe piața lor.
La rândul său directorul Agenției Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, a declarat că instituția pe care o conduce urmărește cu atenția stocurile de antibiotic, antivirale și antiinflamatorii.
DRAGOȘ GUȚU, directorul AMDM: Pot să vă spun cu siguranță că la ora actuală noi nu avem probleme legate de aceste clase de produse. Pentru unii producători stocurile s-au micșorat puțin, în special formele siropate pentru copii, pentru alți producători avem suficient.
Oficialul a reiterat că singura problemă se atestă la importul produselor farmaceutice din România. Dragoș Guțu a explicat că Guvernul de la București controlează exporturile de produse medicamentoase și menține stocuri de minimum trei luni. Doar în cazul în care acestea sunt mai mari, se permite livrarea către alte țări.
DRAGOȘ GUȚU, directorul AMDM: Ei au acum în plan să emită o ordonanță care ar interzice exportul de produse antimicrobiene și antipriretice pentru o perioadă de șase luni. Aici am intervenit, am vorbit cu ministerul din România ca Republica Moldova să fie exclusă din această interdicție și să putem beneficia de produsele, care vin din România.
Șeful Agenției Medicamentului susține că în caz de deficit acut s-ar putea permite importul produselor neautorizate în Republica Moldova.
DRAGOȘ GUȚU, directorul AMDM: Dacă va fi așa o necesitate, atunci putem permite distribuitorilor importul produselor neautorizate. Aceasta lărgește foarte mult spectrul de produse, care pot fi aduse în țară.
În ultimele săptămâni, mai mulți consumatori au semnalat lipsa unor medicamente în farmaciile din țară. În mare parte este vorba despre anumite denumiri comerciale de antimicrobiene și antipirene, necesare în tratamentul maladiilor respiratorii acute.
NTV Moldova