Deputații BCS propun instituirea unui moratoriu asupra lege cu privire la taxa de stat
Taxele pentru justiție urmează să se majoreaze. Acest lucru este prevăzut de un proiect de lege cu privire la taxa de stat, care a fost votat de majoritatea parlamentară în prima lectură. Deputații din opoziție trag semnale de alarmă și declară că aceste scumpiri vor afecta în primul rând cetățenii de rând. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor propun instituirea unui moratoriu asupra documentului, care, în opinia lor, trebuie să fie discutat într-un format lărgit.
Potrivit deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi, introducerea unor noi taxe de stat și creșterea celor vechi va afecta direct cetățenii de rând, care, din lipsa resurselor financiare, nu se vor putea adresa în instanțele de judecată pentru a-și apăra drepturile.
ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat BCS: ”Este inadmisibil să fie percepută taxa de stat pentru exercitarea drepturilor procesuale, or, acest fapt descurajează cetățenii să-și apere interesele în fața instanței de judecată. Pentru cererile de audiere a martorilor, experților, specialiștilor - 100 de lei. Pentru cerere de recuzare, de strămutare, de asigurare a acțiunii, privind explicarea hotărârii judecătorești - câte 400 de lei pentru fiecare. Pentru cerere de amânare a ședinței de judecată - de la 100 până la 3.200 de lei”.
Adrian Lebedinschi presupune că prin aplicarea prevederilor proiectului de lege cu privire la taxa de stat se urmărește suplinirea bugetului de stat în actuala situație de criză, lucru care este inadmisibil. În această ordine de idei, parlamentarul a cerut instituirea moratoriului asupra adoptării documentului.
ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat BCS: ”Solicităm instituirea moratoriului asupra adoptării proiectului numărului de lege 484 din 27 decembrie 2022, în scopul prevederii legii 100 cu privire la actele normative și legii 239 privind transparența în procesul decizional și excluderea din proiectul de lege a tuturor taxelor care aduc prejudicii și încalcă dreptul cetățeanului de acces la justiție”.
Responsabilul de comunicare cu mass-media a Ministerului Justiției nu ne-a răspuns la apeluri pentru a comenta declarațiile parlamentarului. Nici purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, nu ne-a răspuns la apeluri pentru a oferi un comentariu. Pe 29 decembrie 2022, Parlamentul a adoptat, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la taxa de stat. Printre prevederile documentului figurează introducerea noțiunii de ”taxă de timbru” - suma percepută la contul instanței de judecată de la persoanele fizice și juridice pentru toate cauzele civile și pentru contestațiile împotriva procesului-verbal și deciziilor agenților constatatori în procesele contravenționale. De asemenea, vor fi ajustate cuantumurile taxei de stat și va fi modificat procentul de încasare a taxei de stat. Autorii mai propun eliminarea plafonului de 25.000 de lei pentru persoanele fizice și 50.000 de lei pentru persoanele juridice pentru cererile de chemare în judecată privind litigiile cu caracter patrimonial, cererile de contestare a unui titlu executoriu sau a unui alt document prin care încasarea se produce în mod incontestabil. Va fi majorată și taxa de stat pentru anumite cereri de instanță. Autorii au mai propus instituirea mai multor taxe pentru a contracara amânările abuzive ale ședințelor de judecată și neprezentarea participanților la proces.
NTV Moldova