Preţurile de consum au crescut în anul 2022 față de anul 2021 în medie cu 28,7 %. Un an mai devreme, aceeași creștere a fost de doar 5,1 la sută. Datele au fost făcute publice de Biroul Național de Statistică, potrivit căruia, scumpiri au fost întregistrate atât la produsele alimentare, cât și la mărfuri, dar și la serviciile prestate populației.
Potrivit Biroului Național de Statistică, cele mai accentuate creșteri au fost atestate în 2022 la tarifele pentru transport – cu 35 la sută, dar și la produsele alimentare și băuturi nealcoolice – cu 32,7 procente. Serviciile de apă, electricitate, gaze și alți combustibili au crescut în medie de 1,7 ori pe parcursul anului trecut.
La categoria produse alimentare, cele mai accentuate creșteri a prețurilor au fost atestate la ouă de găină – cu 59,1%, legume – cu 56,1 la sută, zahăr – cu 55,7% și fructe – cu 48,8 la sută. Produsele de panificație și cerealele s-au scumpit cu aproximativ 37%, iar laptele și produsele lactate, carnea și conservele din carne – cu aproximativ 22%. Prețul uleiului vegetal a crescut pe parcursul anului trecut cu 8,3%.
Potrivit datelor statistice, creșterea prețurilor de consum la mărfurile nealimentare a fost determinată de majorarea prețurilor la combustibili și carburanți – cu aproximativ 35,9%. La această categorie cărbunele de pământ s-a scumpit de 2,1 ori, brichetele și peleții din biomasă – de 2,0 ori, iar lemnele – cu 36,7 procente. Pe parcursul anului trecut prețul motorinei a crescut cu 36,3%, iar al gazului lichefiat ambalat în butelii – cu 25,0%. Benzina s-a scumpit cu 21,3%. La categoria mărfurilor nealimentare scumpri s-au atestat și la materiale pentru întreținerea și repararea locuinței – cu 25,8%, la încălțăminte și confecții – cu 14,2%, și respectiv, 12,4%.
Cu referire la serviciile prestate populației, pe parcursul anului 2022, s-a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor la serviciile energetice. Serviciile de furnizare a energiei electrice s-au majorat de 2,7 ori și serviciile de furnizare a gazelor naturale de 1,8 ori. Totodată, s-au majorat prețurile la serviciile transportului de pasageri – cu 63,4% și serviciile de alimentație publică – cu 26%.
Biroul Național de Statistică menționează că, acordarea de către Guvern a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie pentru consumatorii casnici a contribuit la atenuarea creșterii anuale a prețurilor medii de consum cu 2,6%.
NTV Moldova