Marcați
Lemnele de foc, blocate în pădure
10.01.2023, 16:33
Vremea de afară blochează procesul de aprovizionare a oamenilor cu lemne de foc. Pădurarii afirmă că la ocoalele silvice sunt stocuri suficiente de masă lemnoasă, însă aceasta nu poate fi scoasă din păduri, din cauză că drumurile au devenit impracticabile. Astfel, cei care au nevoie urgentă de lemne pentru a-și încălzi casele, sunt nevoiți să caute unități de transport de mare tonaj, care ar putea face față noroiului.

Tergiversarea procesului de repartizare a lemnelor de foc nu este cauzată doar de capriciile vremii. Mihai Țaca, șeful Ocolului Silvic Ghidighici, susține că o parte din vină o poartă și oamenii care nu cunosc termenul de valabilitate a facturii de eliberare a masei lemnoase. Și transportul rămâne în continuare o mare bătaie de cap a solicitanților. Pentru soluționarea ei, șeful Ocolului Silvic Ghidighici îndeamnă primarii să transportarte masa lemnoasă în mod organizat de la ocol, la beneficiari.

MIHAIL ȚACA, șeful Ocolului Silvic Ghidighici: Dacă primăriile au asistenți sociali, au angajați trebuie să organizeze. Au făcut lista au venit frumos, organizat cu transportul. De exemplu, s-au adunat toți la un transport, să ridice nouă metri steri, îl ține pe om mai puțin, nu dă pentru trei metri steri de două ori mai scump, asta-i situația.

La Ocolul Silvic Ghidighici există 3390 de metri steri de masă lemnoasă disponibilă. Însă aici din nou apare o problemă. Oamenii solicită doar specii tari, lemnele din specii moi rămânând în păduri, chiar dacă prețul lor de vânzare este mult mai mic.

Ocolurile silvice au primit repartizările autorizațiilor pentru tăierea parchetului la cel deal doilea trimestru. Șeful întreprinderii, Mihail Țaca spune însă că acest proces ar putea încetini din cauza lipsei acute a brațelor de muncă.

Datele statistice arată că în Republica Moldova, doar 11 la sută din teritoriu este împădurit, iar anual, cererea cetățenilor, care pe timp de iarnă încălzesc locuințele cu combustibili solizi, ajunge la aproximativ un milion de metri steri. Pentru actualul sezon rece, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea unei cantități de cinci metri steri de lemn pentru fiecare gospodărie solicitantă. Inițial, ocolurile silvice urmează să le ofere tuturor doritorilor câte trei metri steri, iar ulterior alții doi.Prețul unui metru ster de lemn tare variază între 550 de lei și 875 de lei, iar lemnul moale costă de la 350 de lei la 475 de lei pentru un metru ster.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).