Marcați
Discuții cu deținătorii de patente, fără rezultat
10.01.2023, 15:31
Deținătorii de patente au mers, astăzi, la o întâlnire cu ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, unde au discutat soarta acestui gen de antreprenoriat. În timp ce invitații s-au declarat indignați cu privire la noile regulamente a activității lor, ministrul Alaiba a fost ferm – patenta va mai fi valabilă doar până în această vară.

În cadrul întrevederii ministrul Economiei, Dumitru Alaiba a menționat că și-a dorit această întrevedere pentru a discuta cu deținătorii de patente viitorul lor. Oficialul le-a amintit că după expirarea patentei fiecare dintre ei va putea trece la activitate individuală. Acest lucru nu a fost pe placul micilor antreprenori.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei: Acum în această activitate independentă nu trebuie să țineți borderouri, nu știu ce, contabilitate, raportare, pentru că asta era. Acum o să primiți, dacă intru în detalii, aparatul de casă care vă ajută ca să nu duceți tot felul de hârtii la Fisc și așa mai departe. Aparatul de casă de generație nouă care este conectat direct la Fisc, primiți odată la trei luni o recipisă, în care este calculat un procent din vânzări și mergeți la poștă, la bancă plătiți și gata. Acest un procent este probabil mai puțin decât plătiți pe patentă.

Obligativitatea de a deține un aparat de casă la fel a fost un motiv de nemulțumire pentru titularii de patente. Ei susțin că majoritatea lucrează în piețe, iar la frig acest echipament nu funcționează. De asemenea, micii antreprenori s-au declarat indignați și de noile reguli de activitate, impuse anul trecut, care țin de obligativitatea de achiziționare a asigurării medicale, indiferent de statutul deținătorului de patentă.

Pe final, delegații la ministerul Economiei au cerut să fie lăsați să activeze în continuare în baza patentei. Ei au cerut o prelungire a acestui regim pentru următorii ani.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei: Activitatea în bază de patentă a fost prelungită pe șase luni nu ca să vă dea, scuzați dacă asta o să pară prea direct, nu ca să vă dea speranțe false că ea o să mai fie prelungită. Noi acum pregătim o soluție astfel încât să nu aveți disconfort și să nu rămâneți pe drumuri. Dar, lucrurile trebuie să se schimbe și lucrurile trebuie să evolueze.

Potrivit ultimelor modificări legislative, patentele au fost prelungite pentru ultima oară până pe 1 iulie curent. În Republica Moldova există puțin peste cinci mii de deținători de patente.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).