Marcați
Nivelul de poluare, în limitele normale
10.01.2023, 15:09
După șase zile consecutive cu nivel sporit de poluare a aerului în municipiul Chișinău, valorile poluanților atmosferici au ajuns în limitele normale. Agenția de Mediu anunță că, în perioada 5-10 ianuarie, nu au fost înregistrate depășiri ale mediei zilnice. Principalii factori care au contribuit la îmbunătățirea calității aerului sunt condițiile meteorologice favorabile, precum și diminuarea activităților de producere și generatoare de poluanți.

Specialiștii din cadrul Agenției de Mediu susțin că precipitațiile slabe și vântul din sud-est din ultimele zile au avut un rol considerabil la dispersia poluanților din aer.

MARINA LUNGU, șefa Laboratorului de Referință a Mediului, Agenția de Mediu: Această îmbunătățire, presupunem că a fost condiționată de diminuarea activităților pe perioada sărbătorilor, atât a transportului, cât și a diferitor genuri de activitate, întreprinderi generatoare de emisii de poluanți, dar și de condițiile meteorologice atestate. Influența fronturilor atmosferic, variația maselor de aer, în special a direcției aerului cald, izolat precipitații slabe și vântul din sud-est, cu intensificări până la 12-14 metri pe secundă.

În această ordine de idei, valorile medii ale poluanților atmosferici au fost cu mult sub normele admise.

MARINA LUNGU, șefa Laboratorului de Referință a Mediului, Agenția de Mediu: De exemplu, ieri, valoarea, în medie, pentru aceste particule s-a înregistrat de 10 micrograme pe metru cub, pe când limita este 50, adică, este mult mai joasă decât norma admisibilă. Posibil să avem poluarea periodică a dioxidului de azot, ceea ce nu exclud. Pentru ziua de ieri, zilele trecute, nici pentru dioxidul de azot nu au fost înregistrate depășiri.

Specialiștii din cadrul Agenției de Mediu susțin că agenții economici își pot continua activitatea în regim normal, însă, în cazul unor avertizări, ei trebuie să se conforeze recomandărilor instituției și să întreprină măsurile necesare, pentru reducerea poluării aerului. Din data de 30 decembrie, până pe 4 ianuarie, în municipiul Chișinău au fost înregistrate depășiri ale mediei zilnice de peste două ori pentru poluanții atmosferici PM10.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).