Marcați
O nouă tulpină COVID-19 face ravagii
10.01.2023, 14:13
O nouă tulpină a virusului COVID-19 este pe cale să invadeze Europa. Agenția Uniunii Europene de control al bolilor anunță că subvarianta coronavirusului numită Kraken face ravagii în Statele Unite și Regatul Unit și se răspândește foarte repede. Totuși epidemiologii speră că Europa va reuși să fie pregătită pentru un nou val de pandemie.

Noua variantă a virusului se răspândește mult mai rapid față de tulpina Omicron care sunt dominante în prezent.

”Există riscul ca această variantă să aibă un efect din ce în ce mai mare asupra numărului de cazuri de COVID-19 în Uniunea Europeană, dar nu în luna următoare, deoarece varianta este prezentă în prezent doar la niveluri foarte scăzute în UE. Datorită incertitudinilor asociate cu rata de creștere a variantei, această evaluare este asociată cu un grad ridicat de incertitudine”, - se arată într-un comunicat al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Și Organizația Mondială a Sănătății urmărește atent evoluția noii tulpini Kranken. Doctorul Maria Van Kerkhove care reprezintă Organizația a declarat în cadrul unei conferințe de presă la începutul acestei săptămâni că noua subvariantă reprezintă un motiv de îngrijorare.

"Suntem îngrijorați de avantajul creșterii sale, în special în unele țări din Europa și în SUA... în special în partea de nord-est a Statelor Unite, unde XBB.1.5 a înlocuit rapid alte variante circulante. Preocuparea noastră este cât de transmisibilă este. Cu cât acest virus circulă mai mult, cu atât mai multe oportunități va avea de a se modifica", - a declarat reprezentanta OMS.

În prezent, subvarianta Kraken, este doar un semnal de alarmă în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri. Au fost constatate cazuri în Danemnarca, Franța, Austria, Ţările de Jos, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia şi Irlanda. Îngrijorarea cea mai mare a epidemiologilor este că o creștere semnificativă de cazuri de Covid ar putea coincide cu un sezon de gripă deja dificil, care pune presiune mare pe spitale si personalul medical.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).