Problema lemnelor de foc rămâne una din preocupările principale ale locuitorilor țării. Ocoalele silvice, deși fac o reînoire a stocului, s-au ciocnit de problema transportului. Premierul Natalia Gavrilița promite să vină cu soluții, iar între timp anunță că în această săptămână în țară ar putea ajunge o parte din lotul de masă lemnoasă promis încă acum trei luni de autoritățile de la București.
Suntem în mijloc de iarnă, iar mii de gospodării din țară încă nu și-au primit cei trei metri steri de lemne de foc, promise de Guvern la preț redus. De vină ar fi vremea de afară, susține Agenția Moldsilva. Ocoalele silvice nu pot scoate masa lemnoasă din pădure din cauza noroiului. Premierul Natalia Gavrilița recunoaște că nu a știut despre această problemă, care a fost discutată, astăzi, la ședința operativă a Executivului.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Ne-am autosesizat referitor la aceste cazuri. La linia verde avem doar nouă apeluri și de aceea acum suntem în discuții cu ocolurile silvice să vedem despre ce este vorba, unde trebuie de intervenit, de ce aceste subiecte nu au venit în atenția Guvernului mai devreme, dacă aceste situații există.
Șefa Guvernului promite că soluții vor fi identificate. Între timp, în Republica Moldova ar putea ajunge lemnele promise în luna octombrie 2022 de autoritățile de la București. Oficialii români vorbeau inițial despre o cantitate de 200 de mii de metri steri de masă lemnoasă. Natalia Gavrilița nu a spus care este cantitatea negociată, dar nici prețul la care va fi aceasta oferită locuitorilor țării.
NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: Noi continuăm să discutăm cu colegii din România referitor la importul unei anumite cantități de lemne cu finanțarea transportului și programe finanțate de către partenerii de dezvoltare. Este pe ultima sută de metri semnarea contractului și sperăm chiar în acestă săptămână să putem primi aceste cantități, care deja au fost aduse mai aproape de hotar.
Datele statistice arată că în Republica Moldova, doar 11 la sută din teritoriu este împădurit, iar anual, cererea cetățenilor, care pe timp de iarnă încălzesc locuințele cu combustibili solizi, ajunge la aproximativ un milion de metri steri. Pentru actualul sezon rece, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea unei cantități de cinci metri steri de lemn pentru fiecare gospodărie solicitantă. Inițial, ocolurile silvice urmează să le ofere tuturor doritorilor câte trei metri steri, iar ulterior alții doi. Prețul unui metru ster de lemn tare variază între 550 de lei și 875 de lei, iar lemnul moale costă de la 350 de lei la 475 de lei pentru un metru ster.
NTV Moldova