Marcați
Primele cazuri de fluronă au fost înregistrate în România
9.01.2023, 15:31
Primele cazuri de fluronă au fost înregistrate în România. Este vorba de infectare simultană cu gripă și coronavirus. Medicii din țara vecină susțin că, deși nu au fost înregistrate cazuri grave, presiunea asupra spitalelor este mare. Paturile sunt asaltate de bolnavi, iar farmaciile au epuizat unele medicamente necesare pentru tratarea infecțiilor respiratorii. Medicii recomandă purtarea măștilor de protecție și respectarea igienei personale.

Într-un interiviu acordat pentru presa română, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, Cătălin Apostolescu, a declarat că spitalul este asaltat de pacienți afectați de mai mulți viruși concomitent.

CĂTĂLIN APOSTOLESCU, managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”: ”Practic, la Institutul ”Matei Balș” avem pacienți care prezintă toate combinațiile posibile de viruși - COVID cu gripă, COVID cu virusul sincițial respirator, cu vinovirus, cu adenovirus. Nu este o mirare foarte mare din acest punct de vedere. Pentru organism, este o provocare mai mare să se lupte cu doi viruși decât cu unul singur. Dar, până în momentul de față, nu s-au înregistrat cazuri atât de severe, încât să pună în pericol viața pacientului”.

Medicul infecționist a declarat că gripa și coronavirusul prezintă simptome asemănătoare, însă evoluează în paralel. Pacienții acuză dureri de cap, de mușchi și de articulații înfiorătoare. Ei primesc antivirale pentru fiecare situație în parte. Oamenii sunt îndemnați să evite locurile aglomerate, să poarte masca snitară și să respecte igiena personală și a încăperilor în care se află. Din cauza numărului mare de cazuri de infecții respiratorii și gripă, autoritățile sanitare din România au declarat joi, 5 ianuarie, stare de alertă epidemică. Potrivit lor, vârful acestor infecții va fi atins în intervalul 15 ianuarie - 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri de viroze și gripă. În țara noastră, primul caz de flurona a fost înregistrat la un copil de cinci ani la sfârșitul lunii ianuarie anul trecut.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).