Marcați
Vizită privată în Oradea, România
9.01.2023, 13:02
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a petrecut Crăciunul pe stil vechi în Oradea, România. Șefa statului a fost surprinsă la aeroportul din localitatea română în seara zilei de 7 ianuarie. Președinția nu a oferit detalii despre deplasarea președintei, subliniind doar că a fost una privată. De altă parte primarul de Oradea, Florin Birta, anunță că a avut o întrevedere cu liderul de la Chișinău. Între timp, presa din România prezintă diferitre scenarii ale vizitei.

Potrivit presei din România, președintele Maia Sandu a ajuns sâmbătă seară la Oradea. Aceasta a ieșit din aeroport împreună cu alți pasageri, fără a solicita un coridor separat. Șefa statului nu a făcut nicio declarație jurnaliștilor orădeni și a urcat rapid în una din cele două mașini, care o așteptau în fața terminalului.

Jurnaliștii din România nu au reușit să afle detalii despre vizita Maiei Sandu la Oradea, însă a doua zi, după încheierea vizitei sale, șefa statului a fost surprinsă din nou la aeroport. Ea a declarat că a vizitat centrul orașului și că s-a întâlnit cu primarul de Oradea, fără a oferi însă detalii despre ce au discutat.

Într-un mesaj postat pe pagina sa socială, primarul orașului Oradea, Florin Birta, a scris că astfel de vizite, precum cea cu președintele Maia Sandu, oferă oportunități de a dezvolta noi relații și a schimba bune practici pentru identificarea unor soluții la problemele cu care se confruntă societatea europeană.

”O astfel de întâlnire a fost și cea cu președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, pe care am avut plăcerea și onoarea să o primesc în Primăria Oradea și să-mi exprim sentimentele de stimă pentru profilul de lider implicat pentru a scrie un capitol nou al Republicii Moldova. Aprecierile dumneaei pentru dezvoltarea orașului și a județului nostru și interesul pentru dezvoltarea de proiecte comune reconfirmă direcția performantă a administrației orădene și județene. În semn de respect față de frații noștri din Moldova, Municipiul Oradea și județul Bihor colaborează pentru construcția unui parc public în Băcioi, o suburbie a Chișinăului”, - a scris primarul din Oradea.

Între timp, jurnaliștii de la Realitatea Plus scriu că, de fapt, în spatele ușilor închise s-ar fi discutat despre următoarele alegeri prezidențiale din România, iar candidatul susținut de președintele Republicii Moldova ar fi Laura Codruța Kovesi.

”Potrivit surselor Realitatea PLUS, președintele Republicii Moldova Maia Sandu ar fi discutat în cadrul vizitei sale surpriză în Oradea cu președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, dar și cu primarul Aradului, despre care se știe că este finul generalului Florian Coldea, care ar avea relații extrem de strânse cu Laura Codruța Kovesi. În realitate, în spatele ușilor închise s-ar fi pus la cale următoarea candidatură a acesteia la alegerile prezidențiale din România. De altfel, se pare că Laura Codruța Kovesi ar fi susținută, potrivit surselor citate, și de trei partide din Opoziție. Vorbim despre partidul lui Dacian Cioloș, despre partidul Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban, dar și despre USR”, - scriu jurnaliștii de la Realitatea Plus.

Președinția Republicii Moldova nu a comentat presupunerile făcute de presa din România. Consilierul Maiei Sandu pentru comunicare, Sorina Ștefârța, a declarat pentru presă că este vorba de o vizită scurtă privată, făcută într-o zi de odihnă.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).