Marcați
Servicii medicale mai accesibile
5.01.2023, 17:57
Pentru anul 2023, Compania Națională de Asigurări în Medicină a încheiat contracte de prestare a serviciilor de înaltă performanță cu 65 de prestatori, atât publici, cât și privați. Aici se includ 20 de categorii de servicii, printre care tomografia computerizată, rezonanța magnetică nucleară și imagistica. Suma contractelor este de aproximativ 255 de milioane de lei.

Directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon a declarat că în acest an la baza procurării serviciilor a stat o nouă strategie, potrivit căreia acestea au fost clasificate pe capitole, în corespundere cu programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.

ION DODON, director general al CNAM: Dacă anterior Compania Națională de Asigurări în Medicină procura o gamă de servicii fără a fi stabilit câte servicii de anumit tip, pentru o anumită sumă de bani, acum alocându-se instituției finanțate de către CNAM doar suma și lista de servicii, acum pentru fiecare linie de serviciu în parte, compania cunoaște care sumă este alocată, respectiv acest lucru îl cunoaște și prestatorul de servicii medicale. În acest sens, compania a clasificat și a prevăzut în contractele încheiate cu prestatorii 20 de capitole de servicii de înaltă performanță cum ar fi: capitolul tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară, imagistică, servicii de laborator, medicină nucleară, pacientul oncologic primar și altele.

În acest an, din cauza supra-ofertei de pe piața serviciilor de înaltă performanță, CNAM a negociat și tarifele cu prestatorii de servicii medicale, astfel reușind să obțină reduceri esențiale și făcând economii de aproximativ 46 de milioane de lei. Suma rămasă, la fel, va fi direcționată pentru serviciile de diagnosticare.

ION DODON, director general al CNAM: Au fost încheiate în anul 2023 contracte pentru servicii de înaltă performanță cu 34 de prestatori publici de servicii medicale și 31 prestatori privați. În ceea ce privește suma totală a contractelor încheiate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, această sumă este de peste 255 de milioane de lei.

În acest sens, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală va beneficia în acest an de o sumă mai mare pentru prestare a serviciilor populație.

ION DODON, director general al CNAM: Cel mai mare prestator de servicii de înaltă performanță în Republica Moldova, care deservește întreaga populație a țării este Centrul Republican de Diagnosticare Medicală. Valoare contractului încheiată de către Compania Națională de Asigurări în Medicină cu Centrul Republican în 2023, la începutul anului, este de aproximativ 91 milioane lei. În comparație cu suma pentru anul 2022 care a fost de 68 milioane lei, adică cu peste 21 milioane mai mult decât în 2022.

Un alt beneficiar, care de asemenea, va beneficia de un buget mai mare în acest an este Institutul Oncologic.

ION DODON, director general al CNAM: Institutul Oncologic, la fel, este și instituție care prestează servicii de înaltă performanță, dar și acea instituție care prescrie serviciile de înaltă performanță. Însăși la capitolul de înaltă performanță, anul acesta, Institutul Oncologic va avea un contract de peste 14,6 milioane lei, în creștere cu aproximativ 1,3 milioane lei mai mult ca la începutul anului 2022.

Din 1 ianuarie 2023, accesul la serviciile de înaltă performanță poate fi accesat exclusiv cu ajutorul sistemului informațional SIRSM. Ca populația să obțină acces la aceste servicii este nevoie să acceseze adresa electronică sirsm.cnam.gov.md, să introducă codul personal și codul unic de pe biletul de trimitere eliberat de medicul specialist sau medicul de familie. Apoi să butoneaze ”caută”, după care va apărea lista cu serviciul și instituția selectată, iar pacientul va avea posibilitatea să aleagă prestatorul și să-și facă programare în ziua și ora care îi sunt comode.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).