Marcați
Mai multă grijă pentru animale
5.01.2023, 17:34
Iarna nu este cea mai ușoară perioadă pentru cea mai mare parte a vietăților de la menajeria Chișinău. Pentru a trece mai ușor peste sezonul rece, animalele și păsările de la Zoo beneficiază în această perioadă de o îngrijire specială. O mare parte din viețuitorii de aici au trecut la un regim special de hrană bogat în calorii, iar altele au fost asigurate cu un culcuș mai cald. Reprezentanții menajeriei mai spun că în acest an, în premieră, au decis să treacă printr-o terapie de călire unele specii, care sunt mai puțin sensibile la temperaturile joase.

Potrivit șefei secției științifico-educaționale a Grădinii Zoologice, Olga Iuzvac pentru a suporta mai ușor temperaturile reci, toate animalele din menajerie sunt trecute la un meniu special, bogat în vitamine și calorii.

OLGA IUZVAC, șefa secției științifico-educaționale a Grădinii Zoologice: Toate animalele practic, felinele în special, primesc cu 10 procente mai multă hrană, deoarece au nevoie de mai multă energie pentru a suporta temperaturile mai reci. Adică, ca să fac comparație mică, dacă animalele, de exemplu răpitoare primeau nouă kilograme, acum primesc în jur la 10 kilograme, deci puțin, puțin mai mult. Păsările primesc de obicei, vă zic, tot aceeași mâncare, unica poate că unele produse sunt înlocuite cu cele sezoniere, cum ar fi de exemplu bostanul, dar în mare, valoarea nutritivă este puțin mai mărită.

Unul dintre cei mai capricioși locuitori al Grădinii Zoologice este ursul, care din cauza temperaturilor anormale din această perioadă deocamdată nu a intrat în somnul de hibernare. Angajații speră că totuși vremea se va răci și îl pregătesc din timp pentru somn, de asemenea, oferindu-i un meniu mai bogat în calorii.

OLGA IUZVAC, șefa secției științifico-educaționale a Grădinii Zoologice: Ursul a primit o alimentare, să zicem așa, după componența nutritivă mai calorică, ceea ce o să-i ofere posibilitatea să suporte temperaturile reci, care așteptăm că totuși și iarna va veni din plin și el o să poată să hiberneze. La moment încă nu este în hibernare. Având în vedere în general că ne aflăm în oraș, unde sunt și vizitatori, vedeți că mulți avem și îi gălăgie și temperaturile de afară nu-i permit să intre într-un somn profund. Este într-o stare de somnolență, mai pasiv puțin, dar oricum nu doarme încă.

În perioada rece a anului se introduc schimbări nu doar în meniu, dar și la încăperile în care se adăpostesc vietățile iubitoare de căldură.

OLGA IUZVAC, șefa secției științifico-educaționale a Grădinii Zoologice: Am adunat colecția de animale, care mai puțin suportă aceste decalaje de temperaturi care le avem între iarnă și vară. Din timp ne pregătim, verificăm toate sistemele de aprovizionare cu apă, toate căile de comunicații, să fie toate absolut închise, intrările, geamurile reparate ca să nu pierdem căldură, instalăm becuri infraroșii care emană căldură, amenajăm incintele în interior cu rumeguș sau fân, ceea ce oferă posibilitatea să se încălzească.

Criza energetică a afectat și menajeria, care încearcă să facă economii, fără a afecta rutina viețuitoarelor. Unele specii sunt întreținute după un program de călire, care reduce din facturile pentru întreținere.

OLGA IUZVAC, șefa secției științifico-educaționale a Grădinii Zoologice: În acest an având în vedere și criza care o avem și prețurile, am decis puțin să călim animalele și ne reușește și timpul de afară ne permite puțin să mai facem economii, dar și animalele mai mult se află afară. Dacă temperaturile sunt mai scăzute animalele se află mai mult în incintele închise și în special păsările exotice, reptilele, deci ele nu pot fi la aer liber. Este vorba de felinele mici. La ele încet cu încet se coboară temperatura, dar deja ne-am stopat, fiindcă este și o limită anumită, deci unde erau două becuri instalate, ziua lucrează doar unul sau pot să fie ambele deconectate ziua, pe timp de noapte doar se lasă. Adică menținem o temperatură confortabilă pentru ele.

Grădina Zoologică din Capitală numără peste 1.100 de vietăți. În perioada de iarnă, biletul de intrare la menajerie pentru adulți este de 25 de lei. Elevii, studenții și pensionarii achită câte cinci lei, iar pentru copii până la șapte ani accesul este gratuit.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).