Nașterea lui Isus Hirstos, fiul Domnului este una din cele mai mari și așteptate sărbători de peste an. Această zi nu este doar despre chefuri și întâlniri cu cei dragi. Este despre suflet, rugăciune și curățare duhovnicească, susține Vasile Ciocan, parohul bisericii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Suruceni, raionul Ialoveni.
Protoiereu VASILE CIOCAN, parohul bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril: Când vorbim de sărbătoarea Crăciunului în general putem să vorbim de Nașterea Domnului Isus Hristos care este o sărbătoare deosebită pentru întreaga omenire nu numai pentru creștinii ortodocși sau pentru creștini în general. Pentru că este schimbarea mersului istoric a omenirii, pentru că s-a împărțit omenirea până la Hristos și de la Hristos. În așteptarea pruncului Isus Hristos nu era numai poporul Iudeu sau alte popoare ci întreaga omenire, și marile triburi care erau acolo așteptau că va cădea din cer o stea, că se va întâmpla un eveniment oarecare, dar vedem că noi l-am așteptat pe pruncul Isus și este o bucurie deosebită, o bucurie duhovnicească pentru toți creștinii.
Bucuria nașterii lui Isus Hristos este împărtășită între creștinii ortodocși în primul rând prin rugăciune. De aceea, în dimineața Crăciunului, credincioșii merg la biserică, unde are loc o Liturghie specială pentru această zi.
Protoiereu VASILE CIOCAN, parohul bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril: Mai întii de toate trebuie să stăm la masa duhovnicească, să participăm la sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, să fim activi în cele duhovnicești și în cele spirituale. Dar biserica nu închide gura nimănui, dacă nu mănânci să nu se petreacă, este un eveniment de bucurie și această bucurie noi o manifestăm și prin rugăciune, această bucurie a nașterii Mântuitorului o manifestăm și prin faptul că ne strângem toate rudele la masă să stăm. Ne colindăm reciproc cu acele colinde frumoase și deosebite pe care le are neamul nostru. Ne felicităm reciproc, ne îmbrățișăm, ne bucurăm că pruncul Isus Hristos a venit în lume, s-a împăcat cerul cu pământul și am dobândid speranță și nădejde în inviere și în viața veșnică.
Un om fericit este acel care îi are pe cei apropiați în preajmă, care are ce pune pe masă și își poate lua în brațe copiii, sau părinții. Protoiereul Vasile Ciocan, ne recomandă de Crăciun, dar și în zilele neînsemnate în calendarul duhovnicesc, să fim mai buni cu cei care au avut o soartă mai tristă ca noi. Mila și ajutorul față de aproape este cea mai bună cale de a sărbători nașterea Mântuitorului, spune preotul.
Protoiereu VASILE CIOCAN, parohul bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril: Biserica recomandă ca în aceste zile să purtăm o grijă deosebită de cei mai triști ca noi, de cei mai săraci ca noi. Milostenia să fie în capul mesei. Este important ca în aceste zile să nu uităm de aceștia, care sunt mai nevoiași, care au necesitatea să îi ajutăm. Dar, în general, tradițiile la moldoveni sunt acelea: sărmăluțele, purcelul care este sacrificat la această sărbătoare deosebită și toate celelalte bucate. Dar în primul rând, să nu uităm că sunt familii care așteaptă și ei un sprijin și un ajutor, așteaptă și ei o milostenie, pentru că darul lui Dumnezeu este atunci când noi îl împărțim cu cei care au necesitate.
Sărbătoarea Crăciunului are o încărcătură emoțională deosebită. Vestea Nașterii Pruncului Sfânt este dusă din casă în casă atât de enoriași, cât și de Biserică.
Protoiereu VASILE CIOCAN, parohul bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril: În mod deosebit sunt acele tradiții, unde preotul în ajunul nașterii Domnului Isus Hristos merge de la casă la casă, aduce vestea cea bună a nașterii Mântuitorului și bucurie în fiecare familie care o binecuvântează. Mai avem tradiții unde copilașii merg din poartă în poartă, din casă în casă aduc această bucurie cu acele colinde deosebit de frumoase, la toate gospodăriile unde sunt primiți cu drag și cu bucurie. Vedem că avem o mulțime de tradiții legate de această sărbătoare
Pe lângă colinde, o tradiție frumoasă de Crăciun sunt darurile pe care le oferim celor dragi. Nu sunt necesare cadouri mari și scumpe. Un cuvânt cald spus din tot sufletul pot aduce fericire celui apropiat, crede părintele Vasile.
Protoiereu VASILE CIOCAN, parohul bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril: În afară de colinde, în ziua de Crăciun este foarte important a face daruri. Este un lucru deosebit și foarte important ca noi să ne concentrăm, să ne dăruim reciproc nu contează lucruri de valoare, lucruri simple, dar să le facem din inimă. Să le facem cu dragoste. Și acel cuvânt frumos care noi îl spunem cuiva, la cineva dintre apropiații noștri este tot un dar, pentru că cuvântul frumos este darul lui Dumnezeu.
Alături de moldoveni, mai sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi creștinii din Grecia, Rusia, Bulgaria, Georgia, Muntenegru, Macedonia, Serbia și Etiopia.
NTV Moldova