Marcați
Mai puține bucate pe masa de Crăciun
5.01.2023, 16:17
Creștinii ortodocși de rit vechi vor prăznui peste două zile Nașterea lui Isus Hristos, fiul Domnului, una din cele mai mari și așteptate sărbători de peste an. Gospodarii a făcut curat în curți, iar gospodinele gătesc mese alese pentru această zi. Tradițional, nașterea Domnului este întîmpinată cu friptură și mămăligă, însă din meniu nu lipsesc nici pârjoalele, cighirii sau piftia. Deși toate necesită carne, hala specializată din Piața Centrală este mai mult pustie în aceste zile. Puținii cumpărători găsiți prin preajmă au declarat că în acest an nu vor mai avea o masă ca altătdată din cauza scumpirilor și a facturilor mari la întreținere.

În hala de carne din Piața Centrală bate vântul. Unde și unde poate fi văzut câte un vizitator, care pare mai mult curios de prețuri decât dornic să cumpere ceva. Comercianții se plâng de vânzări slabe, iar oamenii - pe prețuri pipărate.

- 89 de lei, 95 macra, lumea își i-a și face o fripturică de Crăciun așa cum trebuie și a fost post până acum, care își permite ia o bucățică de carne. Mai mult piciorușe pentru răcitură, la fripturică este spata, este costiță, costiță cu piept de porc, ceafa tot este bună pentru fripturică, e moale. La cighiri ficat, plămâni este prapură este. Plus minus cinci lei este, zece, dar vânzările sunt mai puține pentru că lumea nu prea are bani se vede că, - a spus vânzătoare.

Chiar dacă prețurile sunt destul de mari, în opinia cumpărătorilor, Crăciunul este totuși o sărbătoare însemnată. Gospodinele de prin piață declară că nu vor mai avea mese doldora ca altădată, dar totuși vor pregăti unele bucate tradiționale.

În această perioadă, nutriţioniştii recomandă, în special celor care au ţinut post, să mănânce atent din bucatele de sărbătoare. Postul Crăciunului pe stil vechi durează 40 de zile, până pe data de 7 ianuarie. Este unul dintre cele patru posturi mari din an și îi pregătește pe creștini pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Iisus Hristos.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).