Marcați
Mai multe instituții guvernamentale continuă să fie supuse atacurilor cibernetice
5.01.2023, 14:44
Mai multe instituții guvernamentale continuă să fie supuse atacurilor cibernetice de tip scam și phishing. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică anunță că, până în prezent, peste 1.300 de mesaje au fost expediate pe adresele de e-mail ale instituțiilor publice. Infractorii pretind că sunt companii cunoscute sau prieteni, atrag atenția asupra unor defecțiuni tehnice și solicită datele personale, informații bancare sau chiar efectuarea unor plăți.

Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, deținătorii de domenii ”.md”, sunt informați printr-un e-mail despre expirarea termenului de valabilitate al numelui de domeniu și sunt rugați să inițieze procedura de prelungire a acestuia, solicitând accesarea unui link pentru efectuarea plății. ” În contextul continuării valului de atacuri cibernetice de tip scam și phishing, în perioada sărbătorilor, vă îndemnăm să verificați întotdeauna sursa reală a mesajului și să respectați regulile de igienă cibernetică. Vă informăm că, phishing-ul este unul dintre cele mai întâlnite atacuri cibernetice, prin care infractorii de pe internet încearcă să fure bani, informații personale, informații bancare, numere de card sau de cont, coduri PIN”, - notează Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.

Instituția precizează că infractorii cibernetici pretind, de obicei, că sunt companii cu renume sau prieteni și expediază email-uri sau SMS-uri, prin care atrag atenția asupra unor defecțiuni sau erori tehnice și solicită reintroducerea datelor personale sau chiar efectuarea unor plăți. Un exemplu de fraudă prin care se solicită efectuarea plăților sunt și atacurile de tip scam. Mesajele expediate de infractori prin e-mail conțin informații adevărate despre instituție și solicită achitarea plăților prin nerespectarea procedurii legale de autorizare a plăților, dar prin accesarea unui link. Pentru a nu ajunge în capcana infractorilor, Serviciul Tehnologia Infoermației și Securitate Cibernetică recomandă evitarea accesării unor astfel de link-uri, precum blocarea și raportarea expeditorului.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).