Marcați
Până la finele lunii februarie Guvernul va lansa un nou apel pentru proiecte în cadrul programului ”Satul European”
5.01.2023, 14:35
Până la finele lunii februarie Guvernul va lansa un nou apel pentru proiecte locale, care vor fi finanțate în cadrul programului ”Satul European”. Primarii sunt îndemnați să elaboreze proiecte calitative, care vor fi eligibile pentru investiții în infrastructura locală.

Noul apel în cadrul programului ”Satul European” întârzie din cauza necesității unor modificări la actele normative, recunoaște ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

ANDREI SPÎNU, viceprim-ministrul Republicii Moldova: Trebuia să lansăm la sfârșitul anului 2022, adică în decembrie. Dar după mai multe discuții cu primarii e nevoie să facem ajustări la hotărârea de Guvern, care să deschidă și mai multe oportunități pentru primării și vom lansa următorul apel în următoarele luni. Cel târziu până la finele lunii februarie ar trebuie să anunțăm un nou apel la ”Satul European”.

În același timp, vicepremierul Andrei Spînu nu a putut spune care va fi suma investițiilor în noile proiecte. Potrivit lui, totul depinde de solicitările cu care vor veni primarii.

ANDREI SPÎNU, viceprim-ministrul Republicii Moldova: Mai degrabă pornim de la proiecte. Să vedem câte proiecte vom avea și atunci vom finanța. Nu ne vom asuma angajamente financiare pe care să nu le putem duce până la capăt. Nu vom face ca guvernările precedente, când s-au selectat sute de proiecte și ani la rând nu se finanțau. Primarii știu că toate solicitările de plată care au fost făcute pentru anul trecut, au fost achitate. Nu există nicio restanță pe Satul European.

În această ordine de idei, vicepremierul a îndemnat autoritățile publice locale să nu piardă șansa de a dezvolta localitățile pe care le administrează.

ANDREI SPÎNU, viceprim-ministrul Republicii Moldova: Solicităm să fie proiecte calitative. Vom mobiliza și partenerii, ca să putem finanța aceste proiecte.

Programul Satul European a fost lansat în luna marite 2022. În cadrul primului apel au fost depuse 742 de proiecte, dintre care pentru finanțare au fost selectate 462. Cele mai multe din ele țineau de construcția, extinderea sau modernizare sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, urmate de amenajarea iluminatului stradal și reparația unor edificii sociale. În total, au fost valorificate peste 538 de milioane de lei din Fondul național pentru dezvoltarea regional și locală.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).