Marcați
Valorile poluanţilor pe teritoriul R. Moldova s-au încadrat în limitele stabilite
5.01.2023, 12:21
Agenția de Mediu, instituția responsabilă de monitorizarea sistematică la nivel național a calității aerului atmosferic, a anunţat ieri că valorile înregistrate ale poluanților (dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon, monoxid de carbon) monitorizați la stația automată de tip trafic, s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția concentrațiilor particulelor în suspensie (PM10), care au depășit limitele de referință (50 µg/mᶾ ), înregistrând în perioada 30 decembrie 2022 – 3 ianuarie 2023, valoarea medie zilnică cuprinsă între 100,3 µg/mᶾ –140,68 µg/mᶾ.

Conform prognozei calităţii aerului atmosferic, în intervalul 3-4 ianuarie, influența sectorului cald, vântul slab, formarea straturilor de reținere și ceața prognozată, au contribuit la acumularea poluanților în aer. „Pe parcursul zilei de 4 ianuarie influența frontului atmosferic și variația maselor de aer (advecția aerului rece), au creat premise pentru micșorarea concentrațiilor noxelor”, indică Agenţia de Mediu.

Potrivit sursei citate, printre principalii factori care au contribuit semnificativ la acumularea şi menţinerea în atmosferă a particulelor în suspensie cu diametrul de 10 micrometri (PM10) şi mai mic sunt: vremea caldă, vântul slab, lipsa mişcării maselor de aer în direcţie atât verticală, cât şi orizontală, precum şi prezenţa straturilor de reţinere, în special al ceţii dense.

„De asemenea, transportul rutier rămâne principala sursă de poluare, atât la nivel urban, cât și la nivel rural. Vehiculele cu motor cu ardere internă, poluează semnificativ aerul, eliberând următoarele substanțe: dioxidul de carbon (CO2), care este cunoscut drept una dintre cauzele efectului de seră, gaz cu proprietăți de toxicitate; particule în suspensie (PM10 și PM2.5) – o treime din acestea au ca origine traficul rutier; compuși organici volatili, eliberați prin evaporare și prin gazele de eșapament”, arată Agenţia de Mediu.

Alte surse de poluare sunt activitatea industrială şi combustibilii fosili, utilizați la încălzirea locuinţelor. Or, în contextul crizei energetice şi a gazelor, populaţia apelează la diferite surse de combustibil alternativ precum păcura, cauciucurile, plasticul și chiar uleiurile uzate. „În cazul atestării vântului foarte slab şi prezenţei straturilor de reţinere, acestea contribuie la menţinerea fumului încărcat cu noxe în stratul inferior al atmosferei, astfel aerul poluat provocând deficienţe respiratorii pentru oamenii, în special, cu boli cronice ale aparatului bronho-pulmonar”, a atenţionat autoritatea de mediu din ţara noastră.

moldpres.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).