Marcați
Cetățenii îndemnați să își asigure sănătatea
4.01.2023, 18:18
Peste patru mii de moldoveni și-au achiziționat până în prezent asigurarea medicală. Compania Națională de Asigurări în Medicină amintește cetățenilor, care nu sunt angajați în câmpul muncii, sau lucrează indivudual că sunt obligați să-și procure asigurarea în mod individual. În acest an, prima de asigurare obligatorie medicală obligatorie costă 12 636 de lei, însă pțnă la finele lunii martie aceasta poate fi procurată la preț redus. Cei care au făcut-o deja, au preferat în mare parte prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electrocnice MPay.

Procesul a demarat la finele lunii decembrie 2022. În același timp, asigurarea medicală poate fi achiziționată și de o persoană terță, în cazul în care beneficiarul nu este în țară, nu poate ajunge la un ghișeu, sau nu are acces la serviciul de plăți electronice.

MAIA RADILOV, șefa secției relații cu beneficiarii din cadrul Agenției teritoriale a CNAM: Legea fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală a fost publicată pe data de 28 decembrie pe monitorul oficial. Îndată, din a doua zi, din 29 decembrie Compania Națională de Asigurări în Medicină a demarat procesul de achitare a primei de asigurare obligatorie în sumă fixă, de aceea toate persoanele fizice care au nevoie pentru a fi persoane asigurate în 2023 au putut să se asigure din timp sau totodată dacă ei au nimerit de exemplu în staționar, prin intermediul serviciilor de plăți MPay la fel au putut să facă această achitare. Chiar dacă persoana este spitalizată, sunt rudele și ei cu buletinul sau copia buletinului acestuia pot să facă aceasta din data internării. Rudele se adresează sau la oficiul poștal sau prin intermediul serviciului MPay.

Compania Națională de Asigurări în Medicină atenționează potențialii beneficiari că termenul limită pentru achitarea primei de asigurare medicală este 31 martie. Mai târziu, aceasta va costa de trei ori mai mult și vor fi impuse și penalități. Totodată, din 1 aprilie perioada de activare a poliței de asigurare va fi mai mare.

Până pe 31 martie, toate asigurările medicale vor putea fi achiziționate la preț redus, în funcție de statutul solicitantului. Prețul acesteia va varia de la puțin peste o mie de lei, până la 4056 de lei.

MAIA RADILOV, șefa secției relații cu beneficiarii din cadrul Agenției teritoriale a CNAM: Legea fondurilor a fost stabilit următoarele beneficii pentru persoanele care se asigură în mod individual. Deținătorii de terenuri cu destinație agricolă vor achita până la 31 martie 1014 lei. Fondatorii de întreprindere individuală, fondatorii gospodăriilor țărănești, deținătorii de patentă de întreprinzător, alți cetățeni ai Republicii Moldova care se asigură în mod individual, cetățenii cu permis de ședere provizoriu, toți aceștia vor achita 2028 de lei. 1622 de lei, până la 31 martie vor achita cei care desfășoară activitate independentă, adică acesta este o categorie mică dar totuși ei au un beneficiu anul acesta de 1622 de lei. Și 4056 de lei achită persoanele care au profesia de mediator, avocat, notar, executor judecătoresc, administrator autorizat, interpret, traducător.

Banii plătiți de beneficiarii de asigurări medicale în sumă fixă, la fel ca și cei transferați din salariile angajaților, vor suplini fondul de asigurare obligatorie de asistență medicală, care ulterior sunt redirecționați pentru necesitățile instituțiilor medicale și a pacienților.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de Compania Național de Asigurări în Medicină din data achitării primei de Asigurare Obligatorie de Aasistență Mdecială în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie şi este valabil până pe 31 decembrie 2023.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).