Marcați
Măsuri de protecție anti-covid în UE
4.01.2023, 16:25
Experții europeni, reprezentanți ai Comisiei Europene, s-au întrunit astăzi într-o ședință lărgită pentru a găsi soluții de protecție împotriva unei eventuale pandemii noi de COVID-19. Pericolul vine din China, unde numărul îmbolnăvirilor este tot mai mare, iar autoritățile au anunțat despre ridicarea restricțiilor la nivel national. Între timp, Bruxelles-ul s-a oferit să doneze vaccinuri COVID-19 Beijingului pentru a-l ajuta să limiteze o epidemie masivă.

Comisia Europeană a confirmat că a făcut, zilele trecute, o propunere de donație de vaccinuri COVID-19 pentru China, însă nu a primit niciun răspuns până în prezent.

Uniunea Europeană se declară îngrijorată de lipsa de transparență în gestionarea crizei pandemice din China. În opinia experților europeni, acest lucru ar însemna că nici noile tulpini ale virusului sars-cov2 nu sunt identificate suficient de repede în această țară. La o reuniune, care a avut loc marți la nivel comunitar, s-a propus monitorizarea apelor reziduale din avioanele care vin în Uniunea Europeană din China pentru a vedea dacă acestea oferă noi indicii despre eventuale tilpini potențial periculoase. O astfel de măsură a fost adoptată deja de Belgia. Totodată, majoritatea participanților la reuniune s-a pronunțat pentru testarea chinezilor înainte de plecare și au susținut supravegherea genomica în aeroporturi și o monitorizare și secvențiere sporită.

Unele țări comunitare au implementat deja măsuri pentru călătorii care sosesc din China, cum ar fi testele negative obligatorii. Italia, Franța și Spania vor solicita acest lucru, sau o dovadă de vaccinare. De altă parte, Beijingul a descris restricțiile ca fiind "inacceptabile" și "discriminatorii". Ministerul chinez de externe a emis o declarație de presă prin care declară că se opune cu fermitate încercărilor de manipulare a măsurilor COVID în scopuri politice. În aceeași declarație se spune că Beijingul va lua contramăsuri bazate pe principiul reciprocității.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).