Cantitatea de iod din sarea alimentară plasată pe piață va fi majorată. De asemenea, la fabricarea produselor de panificație, dar și în procesul de alimentație în școli, grădinițe, spitale și alte instituții va fi utilizată doar sarea alimentară iodată. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat săptămâna trecută de Guvern. Măsura este necesară în contextul în care moldovenii consumă insuficient iod, iar din această cauză sunt predispuși mai multor patologii, precum afecțiuni endocrine și neurologice.
Potrivit unui studiu privind consumul alimentar de sare în rândul moldovenilor, realizat în 2018, unul dintre trei adulți consumă insuficient iod, iar 30 la sută au o excreție a acestui element în urină mai jos de 150 de micrograme pe zi. În context, autoritățile și-au propus să sporească cantitatea iodului în sarea destinată comercializării sau utilizării în industria alimentară.
MARIA-VICTORIA RACU, șefa Secției Sănătatea Nutrițională și a Copiilor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică: Mărirea concentrației de iod în sarea alimentară iodată, până la 25-40 miligrame per kilogram. Astfel, noi ne aliniem la recomandările autorităților europene și ne asigurăm că nivelul de excreție a iodului în urina unui adult va fi de 150 de micrograme, ceea ce este și cantitatea recomandată de iod pentru populație.
O altă prevedere constă în permiterea reambalării sării iodate de către operatorii din domeniul alimentar cu respectarea unor condiții clar stabilite pentru menținerea concentrației de iod. Potrivit statisticilor, importul sării alimentare iodate a scăzut de la 80 la sută din totalul sării importate în 2010, până la 29 la sută în 2019.
De asemenea, s-a decis că la fabricarea produselor de panificație, dar și a altor produse care sunt folosite în alimentația din instituțiile de învățământ, spitale, unitățile Armatei Naționale, instituțiile penitenciare, centrele de plasament și comunitare de reabilitare și aziluri, să fie utilizată doar sarea alimentară iodată și în cantități mult mai mici decât în prezent.
Aportul insuficient de iod poate provoca mai multe patologii, atenționează specialiștii. Pentru adolescenți și adulți, necesarul zilnic de iod este 150 de micrograme, pentru femeile însărcinate - 220 de micrograme, iar pentru cele care alaptează - 290 de micrograme.
În ceea ce privește sarea neiodată plasată pe piață, specialiștii le recomandă oamenilor să o utilizeze doar în produsele care necesită murare. Pe lângă consumul sării alimentare iodată, oamenii sunt îndemnați să consume și produse de mare care, de asemenea, sunt bogate în iod.
Supravegherea sării alimentare iodate, inclusiv reambalarea, plasarea pe piață și respectarea concentrației de iod în sarea alimentară iodată va fi asigurată de Agenția Națioтală pentru Siguranța Alimentelor, în timp ce Agenția Națională pentru Sănătate Publică va monitoriza consumul de sare iodată în rândul populației.
NTV Moldova