Marcați
Prețul gazului rusesc crește
4.01.2023, 13:02
Compania Moldovagaz cumpără în această lună gazele naturale de la concernul Gazprom la preț de 1230 de dolari pentru o mie de metri cubi. Șeful consiliului de administrației al Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că acest preț este estimativ, deoarece furnizorul rus încă nu a transmis companiei informațiile, care ar confirma indicele.

Șeful consiliului de administrației al Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat pe canalul său de Telegram că în conformitate cu condițiile contractuale între concernul Gazprom și compania Moldovagaz, la determinarea prețului contractual estimat al gazelor naturale se utilizează "prețul de referință", care se calculează în prima lună de furnizare a anului în curs.

"Până în prezent, concernul Gazprom nu a transmis încă oficial companiei "Moldovagaz" datele inițiale, inclusiv valoarea prețului de referință, pentru a determina prețul estimat al contractului pentru ianuarie 2023, iar prețul indicat anterior de 1230 de dolari pentru 1000 de metri cubi, este preliminar", - a explicat Vadim Ceban, care a promis să prezinte calculele exacte îndată ce vor fi disponibile datele furnizorului rus.

Totodată, șeful de la Moldovagaz a insistat că întregul volum de gaze rusești va fi utilizat pentru necesitățile companiei Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea energiei electrice pentru malul drept al Republicii Moldova. Amintim că din luna octombrie, concernul rus Gazprom a redus volumul de gaze livrat țării noastre până la 5,7 milioane de metri cubi pe zi, în timp ce necesitățile țării sunt de peste 8 milioane de metri cubi pe zi. Din data de 4 decembrie, Chișinăul a renunțat la gazele rusești, care au fost redirecționate în volum deplin pentru malul stâng al Nistrului. În schimb, malul drept cumpără 60% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala hidroelectrică de la Cuciurgan.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).