Marcați
668 obiecte explozive nimicite
4.01.2023, 12:22
În 2022, geniștii Armatei Naționale au executat 179 de misiuni de deminitare, fiind nimicite 668 de obiecte explosive și peste 14700 de cartușe. Toate munițiile depistate în diferite regiuni ale țării datează din perioada celui de-al doilea război mondial.

Potrivit ministerului Apărării, anul trecut, geniștii militari au avut cele mai multe misiuni în raioanele Ştefan Vodă, Anenii Noi, Căușeni, Hîncești şi Nisporeni. Cele mai multe obiecte explozive identificate erau bombe de aruncător de mine, proiectile de artilerie de diferit calibru, cartuşe şi grenade de mână cu o vechime de peste 70 de ani. Cel mai mare lot de muniții vechi a fost depistat în luna decembrie, pe un camp agricol din zona satului Copceac, raionul Ceadîr Lunga. Aici au fost ridicate și nimicite 160 de muniții, printre care proiectile de artilerie, bombe de aruncător calibru 82 mm, grenade de mână și cartușe.

Ministerul Apărării susține că o altă misiune amplă de deminare a fost executată în luna august 2022, în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă. În această localitate, în urma lucrărilor agricole, au fost identificate 100 de mine antitanc, patru grenade de mână și un proiectil de artilerie. Toate munițiile prezentau un risc sporit pentru viaţă și au fost distruse în condiții de maximă securitate. În această ordine de idei, ministerul Apărării îndeamnă locuitorii țării să apeleze la numărul 112 sau să anunțe autoritățile locale în cazul în care descoperă obiecte explozive.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).