Marcați
Fraude de milioane sub pretextul obținerii veniturilor mari prin investiții
3.01.2023, 17:35
Inspectoratul General al Poliției informează despre identificarea unor grupări infracționale, specializate în obținerea prin înșelăciune a mijloacelor financiare, sub pretextul depunerii unor investiții în criptomonede, valută sau acțiuni ale companiilor internaționale mari.

În urma unor investigații și racolare a potențialelor victime, polițiștii au constatat că pe rețelele sociale au fost publicate anunțuri sponsorizate prin care se comunica despre posibilitatea obținerii în termeni rapizi ale unor venituri fabuloase.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, la etapa inițială, persoanele culpabile de săvârșirea infracțiunii colectau informații personale ale victimelor, precum nume, prenume, număr de telefon și email, iar ulterior apelând telefonic victima, o influențau spre depunerea surselor financiare în vederea obținerii unui venit garantat.

”În vederea efectuării investițiilor, suspecții solicită cetățenilor de a efectua transferuri de bani pe conturi străine prin intermediul sistemelor rapide de plăți ca ex. Western Union, Money Gram sau instalarea pe dispozitivele deținute telefon, calculator a unor aplicații ce asigură controlul de la distanță de ex. AnyDesk, TeamViewer, folosindu-le pentru inițierea transferurilor bancare de pe cardurile de plată ale victimelor. În urma dobândirii surselor financiare sunt create conturi personale pe pagini web fictive, în care sunt indicate sumele de bani depuse, dar și informații false cu privire la veniturile obținute. Odată cu acumularea unui venit ce depășește sumele depuse de 4-10 ori, suspecții solicită adițional achitarea unor taxe inventate - plata impozitelor pe venit, transfer, obținerea unor acte permisive sau se prezintă drept juriști ce pot ajuta la debitarea veniturilor obținute”, - atenționează Inspectoratul General al Poliției.

În acest context, Poliția recomandă cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate.

Evitați înregistrarea și completarea anchetelor online distribuite prin intermediul platformelor de socializare care promit câștiguri fabuloase;

Nu efectuați transferuri de bani persoanelor necunoscute și nu furnizați niciodată prin telefon codul de identificare bancară, PIN-ul sau orice alt cod de securitate;

Nu oferiți persoanelor necunoscute acces la distanță asupra dispozitivelor pe care le dețineți prin intermediul aplicațiilor specializate, cum ar fi AnyDesk, TeamViewer, indiferent de promisiunile care vă sunt date.


În cazul în care ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat poliția și banca comercială care vă deservește cardul.

Săptămâna trecută și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a alertat cetățenii despre un nou tip de fraudă. Potrivit instituției, în mediul online sunt atestate o serie de tentative de tip scam distribuite prin e-mail, în care atacatori cibernetici, utilizează imaginea unor autorități, precum: Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne din țara noastră, sau INTERPOL. Astfel, hackerii expediază prin email citații false prin care anunță utilizatorul că au intrat în posesia unor imagini compromițătoare cu tentă sexuală/pornografie și prin înșelăciune, amenințări și șantaj îi îndeamnă să acceseze un link indicat, ulterior, încercând să obțină anumite resurse financiare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).