Marcați
Aer poluat în municipiul Chișinău
3.01.2023, 15:30
Nivelul de poluare a aerului în municipiul Chișinău continuă să se mențină la un nivel destul de ridicat. Agenția de Mediu anunță că, de la începutul anului sunt înregistrate depășiri ale mediei zilnice de peste două ori pentru poluanții atmosferici PM10. Principalele cauze sunt condițiile meteorologice nefavorabile, traficul aglomerat, precum și fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor. Specialiștii avertizează că aceste depășiri sunt dăunătoare pentru sănătate și îi îndeamnă pe oameni să evite zonele poluate.

Șefa Laboratorului de Referință a Mediului din cadrul Agenției Mediului, Marina Lungu, a declarat că nivelul ridicat de poluare a aerului se menține de cinci zile consecutiv, însă cota maximă a fost înregistrată pe data de 30 decembrie.

Principalii factori care contribuie la poluarea aerului sunt atât factorii naturali, cât și cei antropice. Este vorba în special de termocentralele care funcționează pe păcură, traficul aglomerat care a fost atestat în ultimele zile, vântul slab și ceața densă, care nu permit dispersarea aerului poluat.

MARINA LUNGU, șefa Laboratorului de Referință a Mediului, Agenția de Mediu: Am avut un trafic foarte intens zilele acestea. Practic, în orice colțișor al orașului s-au creat ambuteiaje, ceea ce a favorizat poluarea cu aceste particule. Condițiile meteorologice atestate. Practic, nu am avut vânt deloc. Plus, temperaturile ridicate care au întețit reacțiile chimice. Plus, am avut lipsa mișcărilor maselor de aer, atât pe vertical, cât și orizontal. Am avut, în special, ceața, care are proprietatea de a antrena particulele de noxe în picăturile de apă formate.

TUDOR PUIU, medic igienist, Centrul de Sănătate Publică din Chișinău: Poate influența mucoasa ochiului, poate influența și sistemul cardiovascular, sistemul nervos poate influența. Poate să ajungă la diferite aritmii, la infarct, dacă influențează sistemul cardiovascular. Influența e diferită, în dependență de persoană.

Agenția de Mediu îi îndeamnă în mod repetat pe agenții economici, care sunt cei mai mari poluatori, să treacă la un regim redus de lucru, pentru a diminua poluarea, inclusiv în orele de vârf. Reprezentanții instituției au făcut apel către Centrala Electrică cu Termoficare, fabricile de sticlă și de producere a materialelor de construcție, precum și către uzinele de ciment să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării, în special cu PM10, având semnate acorduri de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).