Executivul Asociației Judecătorilor din Republica Moldova își exprimă profunda îngrijorare față de declarației Președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, privind comportamentul judecătorilor. Șefa statului a avut mai multe observații privind activitatea în sistemul judecătoresc în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune. În acest context, judecătorii au reamintit instituției prezidențiale despre separarea puterilor în stat.
În ajunul anului nou, președintele țării, Maia Sandu a vorbit în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune inclusiv despre evaluarea judecătorilor,care se desfășoară în prezent în sistem.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: Cel puțin acolo, unde procuratura s-a mișcat și dosarele au fost transmise în judecată ar fi cazul să vedem mai multă implicare și mai multă responsabilitate din partea judecătorilor, mai ales că procesul de evaluare îi așteaptă, și modul cum se comportă ei astăzi va conta și pentru notele pe care le vor primi ulterior în acest proces de evaluare.
În acest context, asociația Judecătorilor din Republica Moldova se declară îngrijorată de declarațiile președinteii. Magistrații au făcut trimitere la Declarația de Suveranitate, aprobată prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 23 iunie 1990, care a statuat că separarea puterii legislative, puterii executive și a celei judiciare constituie principiul fundamental de funcționare a Republicii Moldova ca stat democratic bazat pe drept.
„Reiterăm că Puterea judecătorească se subordonează doar legii. Amestecul în înfăptuirea justiției este inacceptabil. La fel, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, remarcă faptul că, a susținut și va susține plenar reformele autentice și necesare în sectorul justiției, în strictă conformitate cu angajamentele Republicii Moldova ca stat membru al Consiliului Europei”, - se arată în nota Asociației Judecătorilor.
Declarația șefei statului, Maia Sandu, a devenit subiect de discuție printre juriștii din Republica Moldova. Avocatul Iurie Mărgineanu a subliniat că ”Puterea judecătorească este separată de puterea legislativă și executivă, care este eminamente politică. Justiția, conform art. 114 și 115 din Constituție, se înfăptuiește în numele Legii doar de instanțele judecătorești (Curtea Suprema de Justiție, curțile de apel, judecătorii). Instanțele extraordinare sunt interzise. Șeful statului face parte din puterea executivă, iar în regimul parlamentar are un rol practic simbolic. Șeful statului trebuie sa fie exemplu de cunoaștere și respectare a Constituției. Judecătorilor nu le pot fi date indicații de alți judecători, de deputați, șeful statului, miniștri, politicienei, procurori, funcționari etc... iar Imixtiunea în activitatea puterii judecătorești și actul de justiție, se interzice și se pedepsește de lege”, a scris Iurie Mărgineanu pe pagina sa socială.
Contactată de redacția noastră, șefa direcției informare și comunicare cu mass-media a Președinției, Irina Gotișan-Sotnic, a declarat că instituția prezidențială nu comentează acuzațiile aduse la adresa președintelui țării Maia Sandu.
NTV Moldova