Marcați
Studiu: Fiecare a treia persoană din Moldova suferă de cel puțin o maladie cronică
2.01.2023, 13:35
Fiecare a treia persoană din Republica Moldova suferă de cel puțin o maladie cronică, arată datele unui studiu realizat de Ministerul Sănătății și Biroul Național de Statistică. Specialiștii spun că odată cu înaintarea în vârstă, se intensifică riscurile de apariție a unei boli cronice, în special afecțiuni ale sistemului circulator.

Potrivit lor, bolile cronice pot fi prevenite și tratate în primul rând prin practicarea unui regim sănătos de viață.

În anul 2021, din totalul populației, peste 31 la sută au indicat că suferă de cel puțin o boală cronică. Printre cele mai răspândite maladii sunt cele ale aparatului circulator, cu o frecvență mai mare în rândul femeilor, în special la sate, relevă datele studiului. Pe lângă factorii genetici care influențează apariția acestor boli, mai sunt și factorii legați de vârstă, a explicat într-un interviu pentru Radio Moldova, șefa Direcției prevenire și controlul bolilor netransmisibile din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nelea Tabuncic.

Potrivit ei, bolile cronice pot fi prevenite și tratate prin schimbarea comportamentului, practicarea unui mod sănătos de viață, mișcare și alimentație corectă.

„Bolile cronice se dezvoltă în timp, principalii facturi de risc care contribuie la dezvoltarea bolilor netransmisibile sunt factorii de risc comportamentali și anume: consumul de tutun, consumul de alcool. La nivel național au fost implementate un șir de programe de reducere a factorilor de risc, de reducere a consumului de alcool, a alimentației sănătoase cu redus de sare, zahăr și grăsimi”, - afirmă Nelea Tabuncic.

Potrivit ei, bolile netransmisibile reprezintă o provocare majoră în Republica Moldova. Astfel, nouă din zece moldoveni mor din cauza bolilor netransmisibile, în special maladii ale aparatului circulator, digestiv și respirator.

radiomoldova.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).