Marcați
Expert: Un moldovean consumă anual 45 de kg de zahăr
2.01.2023, 09:07
Perioada sarbatorilor de iarna este asociata de majoritatea populației cu dulciurile și fructele citrice. In special copiii așteapta sa gaseasca sub pomul de sarbatoare cadouri cu ciocolata și acadele. De alta parte, nutriționiștii atenționeaza ca, in Republica Moldova consumul de zahar este de cinci ori mai mare decat norma admisa de Organizația Mondiala a Sanatații. Potrivit specialiștilor, excesul de zahar provoaca obezitate, care la randul ei duce la apariția diabetului zaharat și scaderea imunitații. In aceste condiții, nutriționiștii le recomanda parinților sa opteze pentru fructe uscate sau proaspete și jocuri educative.

Potrivit statisticilor oferite de Organizația Mondiala a Sanatații, la nivel european, aproape 31 la suta dintre baieți și in jur de 28% dintre fete cu varsta cuprinsa intre șapte și noua ani sufera de exces de greutate. Republica Moldova, la fel, are indici comparabili. De vina, in mare parte, sunt dulciurile și zaharul, care se consuma in exces. In aceste condiții, șefa secției Sanatate Nutriționista și a Copiilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sanatate Publica, Maria-Victoria Racu, vine cu cifre dramatice. Un moldovean consumă anual 45 de kilograme de zahăr.

MARIA-VICTORIA RACU, șef secție Sanatate Nutriționala și a Copiiilor, Agenția Naționala pentru Sanatate Publica: Se cunoaște ca un moldovean, fie ca este adult, fie ca este copil, consuma pe zi in jur de 125 de grame de zahăr, adica 45 de kilograme de zahăr pe an, ceea ce este foarte mult, atat timp cat Organizația Mondiala a Sanatații ne recomanda 25 de grame. Practic, consumam de cinci ori mai mult și acest consum al zaharului crește in perioada sarbatorilor, fie cele pascale, fie sarbatorile de iarna, atunci cand oferim copiiilor aceste pachețele pline cu zahar.

In context, Maria-Victoria Racu atenționeaza ca excesul de zahar provoaca mai multe boli, inclusiv diabetul zahat, boala ficatului gras, scaderea imunitații fața de viruși și bacterii și probleme dentare. Staticile naționale arata ca 33 la suta dintre copii și adulți au nevoie de asistența stomatologica timpurie, din cauza cariilor. In aceasta ordine de idei, nutriționista le recomanda parinților sa reduca din cantitatea de dulciuri și sa ofere cadouri cu fructe uscate și proaspete.

Totodata, nutriționista indeamna parinții sa țina copiii departe de dulciuri cat mai mult timp posibil, pentru a nu le forma o deprindere.

MARIA-VICTORIA RACU, șef secție Sanatate Nutriționala și a Copiiilor, Agenția Naționala pentru Sanatate Publica: Cu cat mai tarziu vom oferi zaharul, cu atat toleranța copilului sau pofta lui de dulce va fi mai mica. De preferat este varsta de la doi ani, doi ani și jumatate și in aceasta varsta copilașul sa nu fie deprins. Sa nu fie oferite ciocolate și dulciuri cu indulcitori alimentari, pentru ca aceștia sunt mult mai dulci decat zaharul și daca deprindem copilul cu acești indulcitori, mai tarziu ii vom oferi fructe și ele nu vor fi suficient de dulci pentru copii.

Datele OMS arata ca ratele de supraponderabilitate și obezitate au atins niveluri periculoase și continua sa creasca. Potrivit raportului privind obezitatea in Regiunea Europeana in 2022, aproximativ 60% dintre adulții europeni și o treime dintre copii sufera de greutate in exces.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).