Marcați
În anul de studii 2021-2022 a fost înregistrat cel mai mic număr de studenții în ultimii 25 de an
30.12.2022, 15:15
În anul de studii 2021-2022 a fost înregistrat cel mai mic număr de studenții în ultimii 25 de ani din țara noastră. Constatările au fost făcute de expertul economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță. El a subliniat că această tendință este influențată de scăderea demografică și migrația. Un factor pozitiv care ar menține activitatea universităților ar fi creșterea numărului tinerilor străini, care ar face o facultate în țara noastră.

Expertul economic, Veaceslav Ioniță a declarat că primul și cel mai grav factor care a influențat asupra numărului mic al studenților la universitățile din țară, este scăderea demografică, care în ultimii zece ani înregistrează doar o tendință negativă.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic IDIS ”Viitorul”: În anul 2008-2009 noi am avut 426.424 de vârsta 19-24 de ani. În prezent numărul lor a scăzut la 234 de mii. Dacă observați o scădere de aproape două ori sau aproape cu 200 de mii s-a redus numărul de tineri. Tu nu poți avea studenți din simplu motiv că nu ai tânăr.

Nu mai puțin importantă și gravă este tendința de migrație a moldovenilor de vârstă universitară, constată expertul.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic IDIS ”Viitorul”: Noi vedem pentru anul 2022, spre exemplu, că avem în țară doar 155 de mii de tineri, iar 79,5 mii sunt peste hotare. Observați, începând cu 2014 până în 2022, de fapt, la noi toată reducerea demografică se face din contul celor care se află în țară. Dacă observați, în anul 2010 la noi din toată populația țării 11,6 sau aproape 12 la sută din populație erau tineri de la 19 la 24 de ani, în prezent ponderea lor a scăzut la șase la sută, practic la noi dispar tinerii.

În ultimii doi ani salvarea a venit de unde nu era așteptată. Pandemia de COVID -19 a ținut mai mulți tineri în țară, care din cauza restricțiilor nu au putut aplica pentru studii sau un loc de muncă în străinătate.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic IDIS ”Viitorul”: Circa 20 la sută din tineri - băieți pleacă la facultate și 30 la sută din fete pleacă la facultate. În perioada pandemiei la noi înclinația spre studii a crescut atât la băieți, cât și la fete. Nu din simplu motiv că ei au vrut să meargă la facultate, dar ce aceea că ei nu au putut pleca peste hotare, au fost nevoiți să rămână în țară și în felul acesta la noi a crescut înclinația spre studii, din simplu motiv că nu au plecat peste hotare.

O altă salvarea pentru universitățile din Republica Moldova sunt studenții străini, veniți într-un număr tot mai mare să facă o facultate în țara noastră.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic IDIS ”Viitorul”: Dacă vă uitați atent, în Republica Moldova, în 2010 noi am avut circa 1.000 de studenți străini - 1.200-1.300, acesta era nivelul nostru obișnuit. În prezent noi am ajuns, în anul acesta sunt cel puțin 5.400 de studenți, datele vor fi ceva mai târziu, eu am operat doar cu cifrele de anul trecut, aproximativ 5.200 de studenți străini. Ce înseamnă lucrul acesta? Fiecare al zecea străin, uitați-vă în grafic, dacă 10 ani în urmă studenții străini erau 1,3, acum a crescut de zece ori ponderea lor. Practic avem 10 procente de studenți străini. Fiecare al zecelea student care este la facultate este student străin. De ce este bine lucrul acesta? În primul rând, studenții străini pe lângă faptul că aduc bani, în prezent noi estimăm, veniturile care le încasează Republica Moldova de la studenții străini se ridică la circa o sută de milioane de dolari. Un alt factor este că universitățile noastre pot supraviețui.

Potrivit datelor prezentate de expertul economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță în prezent în țara noastră își fac studiile aproximativ 56 de mii de studenți, dintre care 5.000 sunt studenți străini. Acum 15 ani, numărul studenților ajungea la 154 de mii, dintre care 126 de mii erau din țară și peste 27 de mii de peste hotare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).