Sărbătorile și vacanțele sunt o perioadă mult-așteptată de hoții de locuințe. Statisticele arată că anume în această perioadă au loc cele mai multe furturi din case. Din aceste considerente, oamenii legii ne atenționează repetat să avem mare grijă cum ne protejăm apartamentul, în cazul în care suntem plecați pentru mai multe zile.
Alexei Grosu, șef-adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică: În topul infracțiunulor sunt infracțiunile din domeniul sustragerii din avutul propiertarului, sau mai simplu furturile. Deoarece suntem în pragul sărbătorilor evident că o sa fie și o să se utilizate și băuturile spirtoase, și evident că lumea o să plece la odihnă peste hotare, evident că bunurile sau locuințele o să fie lăsate fără supraveghere o perioadă oarecare. De aceea aceste pot deveni tentatnte pentru infractori.
În acest context, oamenii legii le cer locuitorilor țării să fie atenți cum își protejează locuințele, dacă sunt plecați pentru o perioadă mai lungă.
Alexei Grosu, șef-adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică: În cazul prevenirii fruturilor sau sustragerilor din avutul proprietarilor vă recomandăm să aveți grijă ca apartamentele să fie permanent încuiate. Dacă este posibil să fie dotate și cu lăcate suplimentare, în cazul plecării de la domiciliu aveți grijă ca geamurile să fie permanent încuiate, iar dacă este posibil și aveți vecini care pot să monitorizeze după apartamentul dumneavoastră aveți grijă ca ei să îl supravegheze. Nu lăsați bunuri sau bani în casă, străduiți-vă să fie în locuri sigure. Comunicați copiilor despre necesitatea să nu admită ca în timpul când se află singuri acasă să permită cărorva persoane necunoscute acceul în domiciliul dumneavoastră.
Locuitorii de la bloc pregătirile trebuie să înceapă de la parter, acolo unde sunt anexate cutiile poștale. Acestea sunt un bun indiciu pentru hoții, care caută case în care stăpânii sunt lipsă.
Pentru cei care locuiesc la parter, un bun ajutor sunt gratiile la ferestre sau camerele video pe perimetrul apartamentului.
CAROLINA RUSU, inspector principal,direcție prevenire INSP: De asemenea ca o recomandare avem și față de proprietarii care dispun de apartamente la parter sau la primul etaj, cum observăm în acest bloc, se recomandă fie instalate ori gratii sau o cameră video împreună cu vecinii ca să prevenim furturile din locuință. pentru că pentru infractori astfel creăm anumite condiții și ei sunt tentați să intre, sau consumatorii de droguri sau alții să comită un act ilicit sau să pătrundă în apartament, e mult mai ușor în caz când nu sunt gratii.
Nici ușile de la intrare nu pot avea un singur lacăt. Cu cât mai multe sunt, cu atât mai greu îi este hoțului să ajungă în interior.
CAROLINA RUSU, inspector principal,direcție prevenire INSP: Apartamentu este protejat prin trei chei, trei încuietori diferite și asta este un plus, deoarece este mai complicat pentru infractori să pătrundă în apartament prin spargere sau prin culegere de chei
În această perioadă, locuitorii țării sunt urați și colindați de copii și adulți. Chiar dacă vin cu un mesaj creștinesc despre nașterea lui Isus, unii dintre ei ar putea avea gânduri ascunse, avertizează oamenii legii.
În cazul oricărui tip de incidente cetățenii sunt îndemnați să apeleze serviciul 112 pentru a primi asistența necesară.
NTV Moldova