Marcați
Atenție, o nouă escrocherie în mediul online!
30.12.2022, 13:15
O nouă schemă de escrocherie, care folosește denumirile unor instituții de stat din Moldova. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică atenționează că în mediul online sunt distribuite o serie de tentative de tip scam distribuite prin e-mail, în care atacatori cibernetici, utilizează imaginea unor autorități, precum: Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne din țara noastră, sau INTERPOL. Potrivit instituției, scopul acestor mesaje este de a obține resurse financiare de la cetățenii înșelați.

Potrivit Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, cei care stau în spatele acestor scheme încearcă să estorcheze banii prin amenințări sau șantaj.

”Hackerii rău intenționați expediază prin email citații false prin care anunță utilizatorul că au intrat în posesia unor imagini compromițătoare cu tentă sexuală/pornografie și prin înșelăciune, amenințări și șantaj îi îndeamnă să acceseze un link indicat, ulterior, încercând să obțină anumite resurse financiare. Dacă ați primit un asemenea email sau citație, vă atenționăm să le blocați și să le raportați. Totodată, vă îndemnăm să verificați mereu sursa reală a mesajului și să respectați regulile de igienă cibernetică”, - se menționează în comunicatul STISC.

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică atenționează asupra necesității sporirii vigilenței pentru a nu deveni victima unor asemenea tipuri de atacuri cibernetice, ce pot duce la pierderea datelor personale și bancare, inclusiv și compromiterea conturilor de pe rețele sociale. Anterior, printr-o schemă similară răuvoitorii luau legătura cu potențiala victimă și se prezentau drept reprezentanți ai băncilor comerciale din țară. Persoanele contactate erau anunțate că de pe carduri le sunt sustrași banii și erau îndemnați să prezinte datele personale pentru verificări. În realitate, aceste date erau folosite pentru a le fura mijloacele financiare.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).