Marcați
Au fost deschise plățile asigurărilor medicale obligatorii pentru 2023
30.12.2022, 10:29
Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând de 29 decembrie, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul 2023. Cetățenii care nu sunt angajați și nici asigurați sunt obligați să o plătească în primele trei luni ale anului.

Ei vor beneficia în continuare de facilități la plata primei în sumă fixă până la data de 31 martie 2023. Mărimea acesteia variază de la 1014 lei până la 4056 lei, în funcție de categoria din care face parte persoana:

1014 lei vor plăti proprietarii de teren cu destinație agricolă;
1622 de lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
2028 de lei – fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în Republica Moldova, alți cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern.
4056 de lei – persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Valoarea integrală a primei de asigurare în sumă fixă pentru anul 2023 este de 12.636 de lei. Această sumă va fi achitată doar de cei care nu se vor asigura în mod individual, în termenul stabilit de legislație – până pe 31 martie.

realitatea.md
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).