Marcați
IGP a lansat campania de informare ”Evită să devii parte a statisticii- sărbătorim în siguranță”
28.12.2022, 18:10
Sărbătorile de iarnă aduc magie, dar se pot transforma și în incidente cu urmări grave. Atenționările vin din partea poliției, care ne îndeamnă să fim atenți în această perioadă la decorațiunile, care pot provoca incendii. Un pericol pot fi și sobele defecte, iar în cazul în care plecăm de acasă, trebuie să ne asigurăm că nu lăsăm foc deschis. De asemenea, inspectorii de patrulare vor fi cu ochii pe șoferi, pentru a nu le permite să urce băuți la volan. Pentru a evita situațiile neplăcute, Inspectoratul general al poliției a lansat campania de informare ”Evită să devii parte a statisticii- sărbătorim în siguranță”.

În cadrul campaniei, oamenii legii vin cu o serie de recomandări și sfaturi pentru siguranța cetățenilor în perioada sărbătorilor. În locuințe, suntem îndemnați să fim foarte atenți la decorațiunile de sărbătoare.

Alexei Grosu, șef-adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică: În cazul sărbătorilor de iarnă evident că intens se utilizează diferite luminițe pe pomul de Cărciun. În acest context venim cu unele recomandări pentru prevenirea cazurilor de incendii, să evitați sau să sporiți atenția ca aceste luminițe să fie cumva protejate, să nu fie cablurile dezgolite ca să provoace careva incendieri a acestor brazi. De asemenea, să nu se soldeze cu careva cazuri nefaste.

Poliția va fi cu ochii pe cei care vor fi tentați să folosească focuri de artificii în noaptea dintre ani. Utilizarea lor ar putea solda cu amendarea doritorilor de senzații tari.

Alexei Grosu, șef-adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică: Cu referire la focurile de artificii vă comunic că conform hotărțrii Comisiei Pentru Situații Excepționale numărul 3, aceste articole de pirotehnie sunt interzise în comercializare și utilizare, pentru neconformarea deciziei comisiei persoanele care le utilizează sunt posibile de răspundere contravențională.

În aceeași ordine de idei, reprezentanții structurilor de forță au amintit despre pericolul instalațiilor de încălzire, care sunt defecte. Astfel, pompierii ne îndeamnă să nu supraîncălzim sobele și să nu lăsăm lucruri ușor inflamabile în apropierea lor. Un element, care ne poate salva viața este și detectorul de fum.

OLEG MALAȘEVCHI, șeful Direcției generale prevenție a IGSU: Instalarea unui detector de fum autonom care practic trebuie să fie instalat în fiecare locuință, în fiecare dormitor, deci el prezintă cam așa o formă, este foarte simplu de utilizat, este foarte simplu de instalat, și în caz de necesitate el poate salva viața. La apariția unui focar el declanșează și prezintă un semnal sonor care avertizează cetățenii, și cetățeanul având undeva în apropierea casei poate stinge oricare focar care este în fază incipientă.

De asemenea, sărbătorile înseamnă și chefuri cu băuturi alcoolice. În aceste condiții, recomandarea inspectorilor de patrulare pentru cheflii este să evite șofatul în stare de ebrietate.

Alexei Grosu, șef-adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică: Atenționez la capitolul sporirii nivelului de accidente rutiere în perioada dată. În acest context venim cu unele recomandări către cetățeni ca să evite urcarea la volan în stare de ebrietate, mai bine să utilizeze o mașină de ocazie sau un taxi decât să fie victima sau să fie acea persoană care a provocat un accident rutier.

Pavel Apostol, șef Secție evidență și analiză accidente rutiere a INSP: Privind datele statistice, noi am analizat anume în perioada sărbătorilor de iarnă începând cu data de 24 decembrie până pe 15 ianuarie, pe parcursul anului trecut am avut înregistrate în această perioadă 128 de accidente rutiere în rezultatul cărora 9 persoane au decedat și alte 138 au suferit diferite traumatisme. Pornind de la aceste cifre la cauzele care au generat accidente rutiere noi în această perioadă ne reprofilăm anume pentru combaterea cazurilor date, vorbim despre cazurile de depășire a limitei de viteză, din cele 9 decese 2 decese au fost înregistrate din cauza șofatului în stare de ebrietate, iată de ce în aceatsă perioadă vor fi organizate mai multe filtre, mai multe razii, inclusiv de depistare a conducătorilor auto ce se eschivează de la răspunderea contravențională.

Campania de informare și senzibilizare ”Evită să devii parte a statisticii- sărbătorim în siguranță” se va desfășura până pe 31 ianuarie.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).