Marcați
Programul "Prima Casă" va continua
28.12.2022, 17:40
Programul "Prima Casă" va continua și în anul 2023, iar Guvernul își va onora în continuare obligațiunile de compensare a unei părți din rata dobânziri la creditele contractate de beneficiari. Asigurările vin din partea Premierului Natalia Gavrilița, care promite că în noul an Executivul va crește ajutorul oferit în cadrul acestui program.

În această ordine de idei, șefa Cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, a subliniat că în noul an compensația suportată de stat va crește cu 17 procente, în comparație cu 2022. Dacă până acum 50% din compensație era acoperită de Guvern, acum vom compensa și creșterea care s-a întâmplat recent. Și astfel compensația din partea Guvernului va atinge suma sau proporția de circa 67%. Acest lucru urmează să se întample după ce vor fi aprobate actele legislative necesare. Până atunci, în ședința de Guvern a fost conformată mărimea unei componente din rata dobânzii la creditele "Prima Casă", care este obligatorie pentru bănci.

Marja de 3% anual permite băncilor finanțatoare participante în cadrul Programului de stat "Prima casă" să-și acopere costurile suportate pentru creditul ipotecar, precum și să acorde creditul "Prima Casă" pentru perioada de până la 25 ani, termen stabilit în conformitate cu cadrul normativ în vigoare. În anul 2022, marja maximă aplicată de către bănci a fost similară. Programul de stat "Prima Casă" a fost lansat în martie 2018. În prezent, creditele ipotecare sunt acordate prin intermediul a șase bănci comerciale, fiind procurate 8097 de locuințe.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).