Marcați
Sportivii de performanță vor primi burse lunare majorate
28.12.2022, 17:11
Sportivii de performanță vor primi, de luna viitoare, burse lunare majorate. Alocația urmează să fie acordată în bază la salariul mediu pe economie și nivelului de performanțe a sportivului și ar putea ajune până la aproape 50 de mii de lei pe lună. Creșterea burselor pentru ambasadorii voluntari ai Republicii Moldova a fost aprobată la ședința de astăzi a Executivului.

Potrivit deciziei Cabinetului de miniștri, bursa sportivilor de performanță va fi ajustată anual. Cuantumul acesteia va fi adaptat anual, conform salariului mediu pe economie. Astfel, pentru medalia de aur la Jocurile Olimpice și Paralimpice cuantumul bursei va fi de cinci salarii medii lunare pe economie, pentru medalia de argint la aceeași competiție, sau medalia de aur la Campionatul Mondial - alocația sportivului va fi egală cu patru salarii medii lunare pe economie. Pentru medalia de bronz la Jocurile Olimpice și Paralimpice, medalia de argint la Campionatul Mondial sau medalia de aur la Campionatul European sportivii vor primi lunar trei salarii medii pe economie, se arată în hotărârea Guvernului privind modul de stabilire și de plată a burselor lunare sportivilor de performanță.

În anul 2023, bursa lunară a sportivilor de performanță va fi calculată din salariul mediu lunar de 11 700 de lei, aprobat în aceeași ședință a Guvernului.

ANATOLIE TOPALĂ: Eu mă bucur foarte mult că avem rezultate deosebite și în funcție de aceste rezultate sportivii noștri vor primi burse, inclusiv mai mari decât 46 de mii de lei lunar. Campionii mondiali vor primi o bursă de patru salarii medii pe economie și o dată ce astăzi am aprobat și cuantumul acesta este clar că bursa va fi de peste 46 de mii de lei lunar, pentru câțiva din sportivii care au obținut anul acesta campion mondial.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a observat că în acest an Republica Moldova a fost bogată în medalii, aduse din mai multe colțuri ale lumii de sportivii noștri.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministru: 120 de sportivi de performanță din Republica Moldova vor primi burse de două ori mai mari de anul viitor. Tot în ultimele zile am participat și la Gala Sportivilor și ne-am bucurat foarte mult că sportivii noștri ne-au adus de două ori mai multe medalii de la competițiile internaționale în acest an și suntem siguri că sportul și sportivii au un viitor mare, avem și planuri pentru 2023 să organizăm competiții, concursuri, deci vom continua să lucrăm și în această direcție.

Pentru achitarea burselor sportivilor de performanță, în bugetul de stat pentru 2023 au fost prevăzute 19 milioane de lei, sau cu opt milioane de lei mai mult decât în acest an.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).