Marcați
Persoanele implicate în desfășurarea examenelor naționale vor primi o remunerație mai mare
28.12.2022, 16:21
Persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor naționale vor primi în acest an o remunerație mai mare cu peste 60 de procente, față de sesiunile trecute de examinare. În același timp, alocația pentru alimentarea participanților la olimpiadele școlare vor fi dublate. Două hotărâri în acest sens a fost aprobate, astăzi, de Cabinetul de miniștri.

Potrivit hotărârii de Guvern, anual sute de bugetari sunt antrenați în pregătirea examenelor de absolvire a ciclului educațional primar, gimnazial și liceal. În același timp, normativele de remunerare a cadrelor didactice implicate in activitățile de evaluare a sesiunilor de examinare, sunt semnificativ mai mici decât normativele pentru activitățile pedagogice similar. În aceste condiții, ministerul Educației și Cercetării a cerut să fie făcută echitate pentru munca pedagogică de toate tipurile.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: Persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor naționale vor primi o remunerare cu 67% mai mare. Majorarea cuantumului prevăzut va fi atât pentru persoanele implicate în elaborarea de examen și traducerea materialelor, cât și pentru cei care asigură procesul de verificare a testelor scrise în cadrul evaluărilor naționale.

Astfel, cheltuielile financiare suplimentare necesare a fi alocate pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire în învățământul general constituie aproximativ opt milioane 500 de mii de lei, dintre care peste un milion 800 de mii de lei vor fi allocate autorităților publice locale. De asemenea, Guvernul a aprobat și dublarea alocațiilor pentru alimentarea participanților la olimpiadelor școlare.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: Pentru etapa raională, muncipală și zonală vor fi alocate până la 60 de lei pentru fiecare elev, iar la etapa republicană – până la 120 de lei.

Ministerul Educației și Cercetării estimează că în 2023 vor fi organizate 21 de olimpiade și concursuri republicane, la care vor participa aproximativ 3700 de copii. Cheltuelile bugetare pentru alimentarea acestora va fi de aproape 540 de mii de lei.

NTV Moldova
menu
www.ntv.md © 2016-2021 Toate drepturile rezervate
Reproducerea, traducerea și utilizarea informațiilor publicate pe acest website este permisă numai cu indicarea sursei (www.ntv.md).